Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği ile vize muafiyetinden yararlanan ülkeler tarafından yabancılara vatandaşlık vermek için bazı basitleştirilmiş prosedürlerin varlığından endişe duyduğunu kabul etti.
Bu sayede Avrupa Komisyonu sözcüsüne göre, üçüncü ülkelerden gelen kişiler vize almak için Schengen prosedürlerinden kurtulma fırsatı elde ediyor ve AB ülkelerinin güvenliği için risk oluşturuyor.
“Komisyon, kısa bir ikamet süresinden sonra vatandaşlık verilmesi için basitleştirilmiş prosedür gibi vatandaşlık programlarının farklı versiyonları hakkında genel bir endişeye sahiptir. Sırbistan AB içinde vizesiz dolaşıma sahip olduğundan, bu durum AB için bir kamu ve güvenlik riski oluşturabilir. Avrupa Komisyonu sözcüsü Radio Free Europe’a verdiği demeçte, Komisyon, vize serbestisi olan ülkelerin bu tür vatandaşlığa alma ve vatandaşlık verme politikalarını vizelerin askıya alınması mekanizmaları dahilinde izleyecektir” dedi.
Ayrıca komşu ülkelerin vize politikasının göçmenlerin Avrupa Birliği’ne doğru hareketine büyük etkisi olduğunu vurguladı.
“Sırbistan örneğinde, vize serbestisi kriterlerini karşılamaya devam etmek için AB vize rejimine uyum önemlidir. Sırbistan, vize rejimini AB’ninkine uyarlama konusunda önemli bir adım attı. Komisyon, tam bir uyum sağlamak için Sırbistan’ı bu yöndeki çabalarını sürdürmeye teşvik ediyor” dedi.
Daha önce de AB’deki diplomatik çevreler, Sırbistan’ın bazı üçüncü ülkelere vizeleri kaldırdığı yönündeki eleştirilerini duymuştu. Esas olarak bu, Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan veya bu tanımayı geri çeken devletler için yapıldı. Bazı AB ülkeleri, bu ülkelerden gelen yasa dışı göçmen ve sığınmacıların sayısında hızlı bir artış olduğunu bildirdi.
Burundi, Küba ve Tunus en çok göçmenin geldiği ülkeler arasında anıldı.
Bu ülkelerin vatandaşları Sırbistan’a vizesiz girdiler ve oradan da AB topraklarına geçtiler. Sırbistan, AB’nin 2009’dan beri yürürlükte olan Sırbistan’a yönelik vize serbestisini askıya alacağı tehdidiyle bu ülkelere vizeleri iade etmek zorunda kaldı.
Ancak AB, Arnavutluk da dahil olmak üzere bölgedeki diğer bazı ülkelere uyarılar gönderdi.
AB’nin bir diğer endişesi de, bölgedeki bazı ülkelerin bu ülkelerde belirli meblağlarda yatırım yapanlara vatandaşlık verdiği sözde “altın pasaport” programı. Bu tür programlar, Avrupa Birliği’nin birkaç üye ülkesinde de mevcut ve Avrupa Komisyonu, bunların AB yasalarına göre yasa dışı olduğunu belirtmiştir. Bu nedenle Avrupa Komisyonu, bölge ülkelerinden de bu tür programlardan kaçınmalarını istiyor.
“Komisyon, Batı Balkanlar bölgesindeki ortaklara, AB kamu düzenine yönelik bir dizi risk teşkil ettikleri için ‘altın pasaportlar’ olarak bilinen ‘yatırımcılar için vatandaşlık’ programlarının kurulmasına son vermelerini veya bunlardan kaçınmalarını defalarca tavsiye etti. Avrupa Komisyonu sözcüsü, “Bu programlar özellikle üçüncü ülke vatandaşlarının vize muafiyetinden yararlanan bir ülkenin vatandaşlığını almalarını ve bu şekilde AB’de vizesiz dolaşım fırsatı kazanmalarını sağlıyor” dedi.
AB ülkelerinin bazı diplomatları Radio Free Europe’a vize serbestleştirmesinin Batı Balkanlar bölgesindeki vatandaşların AB ülkelerine seyahat etmelerine yardımcı olmak için yapıldığını, bölge ülkelerinin hükümetlerinin kasıtlı olarak siyasi veya mali suiistimali sağlamak için yapılmadığını söylediler.
Bir AB yetkilisi, “Batı Balkan bölgesini AB’ye yasa dışı giriş kapısı haline getirmemek için birlikte çalışmalıyız.” dedi./Balkan Postası