SIRBİSTAN, MOSKOVA ZİYARETİNE RAĞMEN AB YOLUNDA ISRARCI

Vucic, ‘Avrupa’daki atmosfer Moskova ziyareti nedeniyle çok da iyi değil gibi, ama liyakate dayalı ilerlemeye Avrupa’nın anlayış göstereceğine inanıyorum,’ dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Salı günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Avrupa Birliği’ne (AB) katılma hedefinden vazgeçmediğini ve üyelik sürecini hızlandırmak istediğini söyledi. Vucic’in bu açıklaması, yakın zamanda gerçekleştirdiği Moskova ziyareti nedeniyle Batılı ülkelerden gelen eleştirilerin ardından geldi.

Vucic, 8-9 Mayıs tarihlerinde Moskova’ya giderek İkinci Dünya Savaşı zaferinin 80’inci yıl dönümünü anma törenlerine katıldı. Ziyaret sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile de bir araya geldi.

Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ile Salı günü yaptığı görüşmenin ardından konuşan Vucic, Sırbistan’ın AB ile daha fazla müzakere başlığı açmak ve üyelik sürecini hızlandırmak istediğini söyledi.

Vucic, “Avrupa’daki atmosfer Moskova ziyareti nedeniyle çok da iyi değil gibi, ama liyakate dayalı ilerlemeye Avrupa’nın anlayış göstereceğine inanıyorum,” dedi.

Rusya, Sırbistan’ın tarihsel olarak Ortodoks Hristiyan müttefiki olmasının yanı sıra, ülkenin ana doğalgaz tedarikçisi konumunda. Gazprom ve Gazpromneft, Sırbistan’ın NIS petrol şirketinde de önemli hisselere sahip. Ayrıca Moskova, Sırbistan’ın Kosova’nın bağımsızlığına karşı tutumunu da destekliyor.

Aylardır süren ve üniversite öğrencilerinin öncülük ettiği yolsuzluk karşıtı protestolarla karşı karşıya olan Vucic, hükümetin AB üyeliği için gerekli reformları hayata geçireceğini taahhüt etti.

Sırbistan’ın üyelik yolunda ilerleyebilmesi için yolsuzlukla mücadele etmesi, yargı sistemini, medya özgürlüğünü ve seçim yasalarını reforme etmesi, Kosova ile ilişkileri düzeltmesi ve dış politikasını AB ile uyumlu hâle getirmesi gerekiyor. Bu uyum, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı yaptırımların uygulanmasını da içeriyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Costa ise, “Ortak dış ve güvenlik politikamızın kilit unsurlarından biri, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik acımasız işgalinin açıkça kınanması ve Ukrayna’nın adil ve kalıcı bir barışa ulaşmasına destek olunmasıdır,” dedi.

AB yetkilileri, AB’ye üyelik hedefi olan ülkelerin liderlerini, Moskova’daki Iİkinci Dünya Savaşı zafer kutlamalarına katılmamaları konusunda defalarca uyarmıştı.

Costa, Sırbistan’ın hâlâ AB üyeliğini birinci önceliği olarak görmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

“Yapılması gerekenler; medya özgürlüğü, yolsuzluğun bastırılması ve seçim yasalarının iyileştirilmesidir,” dedi.

Batı Balkanlar’da Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Bosna-Hersek AB adaylık statüsü almış durumda. Kosova ise bu süreçte geride kalmış görünüyor.

Ilgili Haberler