RAMA, ARNAVUTLUK’TA KALİTELİ PETROL YATAĞI BULUNDUĞUNU AÇIKLADI

Rama, önemli olduğunu düşündüğü bu keşfin ekonomik ve sosyal kalkınmanın yanı sıra “sadece bu değil, aynı zamanda Arnavutluk’un jeopolitik ve jeostratejik konumu üzerinde de tarihi bir etkiye sahip olabileceğini” söyledi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Berat ilçesine bağlı Şpirag bölgesinde petrol yatağı bulunduğunu açıkladı.

Arnavutluk Başbakan Yardımcısı ve Altyapı ve Enerji Bakanı Belinda Balluku ile düzenlediği basın toplantısında Rama, önemli gördüğü bu keşfin ekonomik ve sosyal kalkınma üzerinde tarihi bir etkiye sahip olabileceğini, ancak “sadece bu değil, aynı zamanda”  Arnavutluk’un jeopolitik ve jeostratejik konumu üzerinde de tarihi bir etkiye sahip olabileceğini” söyledi.

“Neredeyse 10 yıl süren bir çalışmanın çok ileri bir aşamasındayız ve yer altından çıkarılabilecek gaz ve petrol akışının basınç stabilitesini değerlendirmek için gerekli olan son testlerin eşiğindeyiz. Bu şu anlama geliyor: rezervin yerin 6.002 metre altında olduğunu, bölgenin jeolojik yapısı nedeniyle çok zorlu bir araştırma ve jeolojik oluşum sonucu sondaların defalarca kırılması nedeniyle büyük bir yatırım yapılarak rezerve dokunulduğunu ifade etti. diyen Rama, somut rakamlardan söz edebilecek durumda olmadıklarını ifade etti.

Rama, keşfedilen petrolün en yüksek kalitede olduğunu ve kendisine göre bunun Arnavutluk’ta ilk kez gerçekleştiğini vurguladı, çünkü kendi ifadesiyle “geçmişte keşfedilen, işletilen ve hala kullanılan petrol kaynakları” sömürülenler ağır petrol kaynaklarıdır”.

Başbakan Rama, Hollanda laboratuvarının yaptığı analizlere göre Shpirag bölgesinde bulunan petrolün Suudi Arabistan’ın premium petrolü ile aynı kalitede bir petrol olduğunu vurguladı.

“Öngörülen yatırım ve hayata geçirilecek proje 3 milyar avro ile başlıyor ve bu zenginliği çıkarmak için gerekli olan kompleksin tamamını oluşturmak için bir dizi sondaj çalışmalarına başlanacağı için gerekli tüm altyapının tamamlanmasına kadar öngörü var. Rama, “Ülkemize 7 milyar avroluk bir yatırım. Rezervin depolanması, gaz, petrol ve kükürt olarak bölünmesi için tüm altyapı ve lojistiğin inşasını öngören bir yatırım” dedi./Balkan Postası

Ilgili Haberler