Kosova’nın Prizren kentindeki tiyatro oyuncuları Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) düzenlediği Türkçe Sesletim ve Duyumsama Atölyesi’nde bir araya geldi.
Oyunculuk alanında uzmanlaşmak isteyen oyucunlar için düzenlenen ve doğru nefes tekniklerinden, beden diline kadar pek çok konuyu kapsayan atölye Prizren Yunus Emre Enstitüsü’nde gerçekleşti.
Ünlü oyuncu ve seslendirme sanatçısı Mert Talat Dilekçioğlu’nun öncülüğünde salgın tedbirlerinden dolayı çok kısıtlı sayıda katılımcı ile 21 Kasım’da Kosova’nın Prizren kentinde başlayan ve 23 Kasım Pazartesi sona eren Türkçe Sesletim ve Duyumsama Atölyesi’ne 3 farklı gurup katıldı.
2.ve 3. programı Kosova Türk Toplumu Mensubu siyasilere yönelik gerçekleşen atölyeye Kosova Cumhuriyeti Meclis Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Fikrim Damka, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Enis Kervan, İçişleri Bakan yardımcısı Yıldıray Bayram, Milletvekili Fidan Brina Jılta, Prizren Belediyesi Turizm Müdiresi Sevil Liman Kazaz, KDTP Genlik Kolları temsilcileri, RTK Devlet Televizyonu çalışanları ve çok sayıda dernek başkanı katıldı.
Program sonunda yaptığı açıklamada, Dilekçioğlu, etkinliğe katılan öğrencilere katılım belgesi verildiğini belirterek, “Bu etkinlik ile iki ülke arasındaki dostluk köprülerini kuvvetlendirmeyi ve ortak tiyatro ve sinema projelerini geliştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Yunus Emre Enstitüsü Müdürü, Dr. Mehmet Ülker Priştine, Prizren ve İpek Yunus Emre Enstitüleri olarak önemli bir faaliyeti tertip etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.
Türkçe öğrenenlerin daha ihtisaslı Türkçeyi kullanabilme, mesleki anlamda da Türkçelerini geliştirmek konusunda ek destekler verdiklerini kaydeden Ülker, Drama teknikleriyle birbirimizi anlama ve anlamlandırma yollarında ilerlerken, aynı zamanda Türkiye ile bağ kurmak, Türkçeyi doğru sesletmek, anlaşılır konuşmak, doğru vurgu ve beden diliyle kendini ifade etmek isteyenlere yönelik bir dil pratik çalışması olan atölyede bilgi ve birikimlerini katılımcılar ile paylaşan Mert Talat Dilekçioğlu’na teşekkür etti.
Atölyeye katılan Kosova Cumhuriyeti Meclis Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Fikrim Damka ise organizasyondan dolayı Yunus Emre Enstitüsü yetkililerine teşekkür ederek bu tür eğitimlerin her birey tarafından alınması gerektiğini vurgularken bu ve buna benzer atölyelerin daha sık gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.
Atölyede, doğru nefes tekniği, doğru diyafram kullanımı, doğru vurgu, sesletim ve artikülasyon, jest ve mimikleri doğru kullanma, beden dili ve vurgu sekronizasyonu, hayatı ritimsel duyabilme ve hayata ritim katabilme, topluluk önünde heyecanı ve nefesi dengeleme, beden dilinin insanların üzerindeki etkisi, drama teknikleri ile birbirimizi anlama ve duyumsayabilme, atmosfer oluşturma, atmosferi yönlendirme ve benzeri konular işlendi.
Atölyeye sonunda, katılıcımalara katılım belgesi verildi.
Mert Talat Dilekçioğlu kimdir?
Mert Talat Dilekçioğlu, 1983 Ankara doğumlu Başkent Oyun Atölyesi ve Devlet Tiyatroları misafir sanatçısıdır. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunudur. Spikerlik, radyo, reklam ve tiyatro oyunculuğu dallarında birçok ödülü bulunmakta, aktif olarak seslendirme ve oyunculuk yapmaktadır. Dizi ve yarışma programı olmak üzere birçok televizyon projesinde yer almıştır.
Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde görev yapan Dilekçioğlu, aynı zamanda bireysel ve kurumsal olarak çeşitli alanlarda atölyeler kurarak eğitim vermeye devam etmektedir.