2022 yılı sonunda altı Balkan ülkesinin başbakanları tarafından imzalandığında, Batı Balkan ülkeleri vatandaşlarının hareket özgürlüğüne ilişkin anlaşmayı da içeren Berlin Süreci’nden ortaya çıkan anlaşma; akademik niteliklerin tanınmasına ilişkin anlaşma; CEFTA anlaşması kapsamında tıp doktorları, diş hekimleri ve mimarların mesleki niteliklerinin karşılıklı tanınmasına ilişkin anlaşmaya varılmışken, bu kadar uzun süre sonra bile hayata geçirilmeyeceği düşünülmüyordu.
Bu anlaşma, başlatılan Berlin Süreci’nden ortaya çıktı. 2014 yılında eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in girişimiyle, Batı Balkan ülkeleri arasındaki en küçük siyasi engellerin bile hafifletilmesi öngörülmüştü.
Asıl amacı bu ülkelerin Avrupa Birliği’ne katılmadan önce birbirine bağlanması ve entegrasyonuydu. Kosova, Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Bosna Hersek imzacı olarak anlaşmaları Hükümet, Meclis gibi devlet içi organlarda geçirmek ve Resmi Gazete’de yayınlama aşamalarını bunları pratikte ilk uygulayan ülke Kosova oldu.
Bosna Hersek ise Sırp Cumhuriyeti meclisi ve Cumhurbaşkanlığı Sırp üyesi tarafından uygulanan veto nedeniyle bu anlaşmalar hayata geçirilemiyor.
Bosna Hersek’in Berlin Süreci anlaşmasının tüm gerekçelerle uygulanmaması Avrupa Birliği tarafından kabul edilemez ve ceza gerektiren bir durum olarak değerlendirilmelidir.
Bölge ülkeleri arasında Saraybosna’ya bu nedenle seyahat edemeyen Kosova vatandaşları da bulunmaktadır.
Sırp siyasetçiler, Sırp Cumhuriyeti başkanı Milorad Dodik ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi Zelka Cvijanoviç, Kosovalıların Bosna Hersek’te serbest dolaşımına karşı çıkıyorlar.
Bosna Hersek’teki Sırp tarafının bu şekilde davranması bölge ülkelerinin entegrasyonu projelerini de tehlikeye atmaktadır. /Balkan Postası