Arnavutluk ve Kuzey Makedonya, AB’ye üyelik müzakerelerinin çok yavaş ilerlemesini eleştirdi. Avrupa Komisyonu üyesi Kos ise üye ülkelerin siyasi iradesi olmadan üyeliğin gerçekleşemeyeceğini söyledi.
Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Marta Kos, Arnavutluk ve Karadağ ile yürütülen Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerinin 2026 yılının sonu veya 2027 yılında tamamlanabileceğini söyledi. Bugün Münih Güvenlik Konferansı’nda AB’nin genişlemesinin ele alındığı oturumda konuşan Kos, katılım müzakerelerinde Arnavutluk ve Karadağ’ın “önde” olduğunu, ama Kuzey Makedonya’nın da “çok, çok hızlı bir şekilde iyi bir yolda” ilerleyebileceğini kaydetti. Avrupa Komisyonu’ndaki görevine geçen yıl başlayan Kos, görev süresi sona ermeden iki veya üç katılım müzakeresinin tamamlanabileceğini ifade etti.
Ancak bu ülkelerin AB’ye tam üyeliği için üyelik müzakerelerinin tamamlanması sonrasında katılım anlaşmasının AB ülkeleri ve Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilerek, onaylanması gerekiyor.
Balkan ülkeleri ise katılım müzakerelerinin yavaş ilerlemesinden yakındı. Süreç konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, oturumda katılım müzakerelerine başlandığı sırada saçlarının siyah olduğunu, şimdi ise ağardığını dile getirdi.
Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski de müzakerelerin yavaş ilerlemesini eleştirerek, AB’ye üye olmak isteyenlerin kendi ülkesinin yaşadığı deneyimi yaşamamasını dilediğini söyledi.
Kuzey Makedonya 2005, Karadağ 2010 ve Arnavutluk 2014 yılından bu yana AB’ye aday ülke statüsüne sahip bulunuyor.
Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Kos, uzun süren katılım müzakerelerinin yarattığı hayal kırıklığını anladığını söyledi. AB üyeliğinin Avrupa ekonomik pazarına erişim sağlamanın yanı sıra güvenlik açısından önemli bir faktör haline geldiğini vurgulayan Kos, “Özellikle Ukrayna ile süreci hızlandırıyoruz. Avrupa Birliği içinde iki hatta üç kat hızla çalışıyoruz ancak sürecin teknik kısmı ile politik olanı birbirinden ayırmak gerekiyor” dedi. Kos, siyasi açıdan, üye devletlerin iradesi olmadan önemli adımların hayata geçirilemeyeceğini vurguladı.