ABD, ALMANYA VE BİRLEŞİK KRALLIK: KOSOVA’NIN YENİ HÜKÜMETİNDEN DİYALOGDA KORDİNASYON VE İLERLEME BEKLİYORUZ

Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Birleşik Krallık, Kosova’nın yeni hükümetinden karşılıklı güven, koordinasyon ve iş birliği ile Sırbistan’la diyalog sürecinde ilerleme sağlamasını bekliyor.

15 Nisan’da, Kosova Meclisi’nin yeni bileşimi toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek. Gündemde, dokuzuncu yasama döneminin açılış oturumunda Meclis Başkanı ve Başkan Yardımcılarının seçimi de yer alıyor.

Meclisin şekillenmesi, Kosova’nın yeni hükümetinin seçilmesinin önünü açacak. 9 Şubat’taki seçimleri kazanan Geçici Başbakan Albin Kurti’nin liderliğindeki Vetëvendosje Hareketi, yeni yürütmeyi kurma hakkına sahip ilk partidir. Ancak Kurti, hükümeti kurmak için gerekli olan 61 oyu henüz güvence altına alabilmiş değil. ABD Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, ABD’nin uzun zamandır Kosova’yı egemen, demokratik, çok etnikli ve müreffeh bir devlet olma yolunda desteklediğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü  “Yeni Kosova hükümetiyle bölgesel istikrar ve güvenliği desteklemek için çalışmayı dört gözle bekliyoruz,” dedi.

Almanya’nın Priştine Büyükelçiliği, 15 Nisan’da Meclis Başkanlığı ve Başkan Yardımcılarının seçilmesini, böylece yeni hükümetin kurulmasının yolunun açılmasını beklediğini ifade etti.

Almanya Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, “Kosova ve gelecekteki hükümetiyle yakın iş birliğini sürdürmeyi” beklediğini ve Kosova’nın Avrupa-Atlantik yapılarla entegrasyonu için aktif olarak çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Almanya Büyükelçiliği “Bunu başarmak için karşılıklı güven ve sürekli iş birliği gereklidir. Almanya, gelecek hükümetin uluslararası ortaklarla yakın koordinasyonu güçlendireceğine ve AB tarafından kolaylaştırılan diyalog sürecinde kayda değer bir ilerleme sağlamak için çalışacağına inanmaktadır. Bu da Kosova’nın Avrupa perspektifinin mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır,”dedi .

Almanya, Kosova’nın AB’ye daha fazla yakınlaşmasının “ortak hedef” olduğunu vurgulayarak, demokrasinin güçlendirilmesi, hukukun üstünlüğü ve Sırbistan’la normalleşme diyalogunda – Brüksel ve Ohri Anlaşmalarının ilgili ekleriyle birlikte – somut ilerleme kaydedilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Birleşik Krallık’ın Priştine Büyükelçiliği ise, Kosova’nın yeni hükümetinin tüm vatandaşların ihtiyaçlarına cevap vermesini, Sırpların entegrasyonuna ilişkin ilerleme kaydetmesini ve Sırbistan’la ilişkilerin normalleştirilmesi sürecine güçlü şekilde katılım göstermesini umduklarını belirtti.

İngiltere Büyükelçiliği “Birleşik Krallık, Kosova’nın Avrupa Konseyi üyeliğini koşulsuz desteklemektedir ve Kosova’nın, diğerlerinin beklentilerini mümkün olan en kısa sürede karşılayabileceğini ummaktadır,” denildi.

Sırp çoğunluklu belediyeler birliğinin kurulması, Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne üyelik yolundaki en büyük engel olmuştur. Kurti hükümeti, bu birliğin devletin egemenliğini ve işleyişini zayıflatabileceği korkusuyla kurulmasına karşı temkinli davranmıştır.

8 Nisan’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında da diyalogda ilerleme çağrısı yapılırken, Kosova ve Sırbistan karşılıklı suçlamalarda bulundu. Kosova, Sırbistan’ı ülkedeki demokrasiyi istikrarsızlaştırmaya yönelik sadece söylemle değil, aynı zamanda somut ve şiddet içeren eylemlerle de barış ve güvenliği tehlikeye atmakla suçladı.

Öte yandan Sırbistan, Kosova’daki Sırpların durumunun “kötüleştiğini” ve “Kosova genelindeki Sırp kurumlarının sistematik şekilde yok edilmesine yönelik bir kampanyanın tırmandığını” iddia etti.

Kosova’nın müttefik ülkeleri de, Kosova hükümetine, ülkenin kuzeyinde Sırp kurumlarının tek taraflı ve koordinasyonsuz bir şekilde kapatılması yönündeki eylemleri nedeniyle eleştiriler yöneltti. Kosova makamları, 2024 yılının başlarında bu kurumları kapatmaya başladı ve gerekçe olarak bu kurumların faaliyet yürütme iznine sahip olmamasını ve işleyişlerinin yasa dışı olmasını gösterdi.

Ilgili Haberler