Karadağ Cumhurbaşkanı, Euronews için kaleme aldığı yazıda AB’ye katılım süreciyle ilgili bazı ‘gizli tehlikelerin’ altını çizdi.
Karadağ Cumhurbaşkanı Euronews için kaleme aldığı yazıda AB’nin genişleme sürecindeki tehlikelere dikkat çekerken ülkesinin 2028 yılına kadar AB’ye ‘başarılı bir şekilde katılması gerektiğini’ söyledi.
Jakov Milatovic, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda ekonomist olarak görev yaptığı dönemden yola çıkarak aday ülkelerin AB’ye katılımına ilişkin “dört senaryodan” bahsetti.
İlkinde aday ülke kurumsal ve demokratik ilerleme kaydedemediği için katılım sürecinde başarısız oluyor.
İkincide, kurumların demokratik standartlar uyarınca inşası tamamlanıyor ama yine de AB tarafından kabul edilmiyor. Milatovic’e göre bu, “genelde gerilemeye, demokratik kazanımların kaybıyla” sonuçlanıyor.
Üçüncü senaryoda, “yetersiz ilerleme” gösteren ülke, AB tarafından “sadece jeopolitik gerekçelerle” kabul ediliyor: “Hukukun üstünlüğü ve etkin yönetişim gibi temel değerler bir kenara itildiği için uzun vadede AB ve kabul edilen ülke zarar görür.”
Karadağ Cumhurbaşkanı, üçüncü durumun “düşmanlara AB içinde nüfuz sahibi olma fırsatı tanıyabileceğini” sözlerine ekledi.
Milatovic’e göre tek ideal yol, yani dördüncü senaryo, aday ülkenin katılım sürecinde demokratik ilerleme kaydetmesi, kurumlar inşa etmesi, kamu yönetimini siyasetten ayrıştırması, özgür medya ortamı sağlaması, sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya odaklanması ve bunun sonucunda AB’ye kabul edilmesi.
Ülkesi Karadağ için dördüncü senaryoyu “makul” bulan Milatovic, 2028 yılına kadar 28. AB üye ülkesi olmaları için belirledikleri hedefin “iddialı ama ulaşılabilir” olduğunu söylüyor.
Yine Karadağ’daki partilerin çoğunun AB entegrasyonuna bağlılığını ve nüfusun yüzde 80’inden fazlasının üyeliği desteklediğini vurguluyor.