KFOR olarak bilinen NATO liderliğindeki uluslararası Barış Gücü askerleri, 4.300 kişilik kuvvetlerine seçim döneminde 200’den fazla İtalyan askerinin destek vereceğini duyurdu.
Kosova’da 9 Şubat’ta yapılacak parlamento seçimlerini izlemek üzere Avrupa Birliği (AB) tarafından bir seçim gözlem misyonu oluşturuldu.
Misyonun başına getirilen Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Fransız üyesi Nathalie Loiseau, 100 kişilik bir gözlemci ekibinin seçimleri izleyeceğini ve “AB’nin Kosova’nın demokratik yönetişimini daha da güçlendirmesi için verdiği sürekli desteğin” altını çizeceğini belirtti.
Loiseau seçimlerin “Kosova’nın siyasi manzarasının çoğulculuğunu sergileyeceğini” dile getirdi.
Toplamda 27 siyasi grup parlamentodaki 120 sandalye için yarışacak.
Yurtdışında kayıtlı yaklaşık 100.000 seçmen şimdiden posta yoluyla oy kullanmaya başladı.
Sırp azınlığın parlamentoda 10 koltuğu mevcut.
Etnik Sırplar, 2024 nüfus sayımına göre Kosova’nın 1,6 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 2,3’ünü oluşturuyor. Öte yandan Sırplar bu sayımı büyük ölçüde boykot etti ve rakamları çok düşük bularak kabul etmedi.
Loiseau seçimlerin “demokrasilerin sorgulandığı, bazen de küresel ölçekte tehdit altında olduğu bir dönemde yapıldığını, dolayısıyla Kosova’da canlı bir demokrasiye sahip olmanın öneminin hiç bu kadar büyük olmadığını” ifade etti.
Geçen yıl yaşanan gerginliklerin ardından Kosova’daki varlıklarını arttıran ve KFOR olarak bilinen NATO liderliğindeki uluslararası barış gücü askerleri, 4.300 kişilik güçlerinin seçim döneminde 200’den fazla İtalyan askeri tarafından destekleneceğini duyurdu.
Eylül 2023’te Sırp silahlı kişiler bir polis memurunu öldürmüş ve bir Ortodoks manastırını işgal etmişti. Kosova bu olaydan Sırbistan’ı sorumlu tutmuş ve Sırbistan’ı kuzey topraklarını ele geçirmek için bir komplo düzenlemekle suçlamıştı.
Kosova geçen yıl kasım ayında su ve elektrik sistemlerinin zarar gördüğü bir patlamadan da yine Sırbistan’ı sorumlu tutmuştu.
Belgrad her iki suçlamayı da reddetmişti ancak iki komşu arasındaki gerginlik devam ediyor.
Kosova eski bir Sırp vilayetiydi ve 2008’de bağımsızlığını ilan etmişti. Belgrad ise bu hareketi tanımıyor.
Hem AB hem de ABD her iki tarafı da iki yıl önce varılan ve Kosova’nın bir Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliği kurma taahhüdünü içeren anlaşmaları uygulamaya çağırıyor.
Sırbistan’ın da Kosova’yı fiilen tanıma taahhüdünü yerine getirmesi bekleniyor.