İTALYA’NIN GÖÇMENLERİ ARNAVUTLUK’A GÖNDERME PROJESİ “FELAKETLE” SONUÇLANDI

İtalya’da muhalif kanat, Başbakan Giorgia Meloni’nin göçmenleri Arnavutluk’a gönderme projesinin “felaketle” sonuçlandığını söylüyor.

Meloni’nin kayıtdışı göçmenleri Arnavutluk’ta kurulan merkezlere gönderme girişimi, başından beri hem muhalefetten hem de insan hakları örgütlerinden tepki topluyor.

İtalya ve Arnavutluk arasında geçen yıl kasımda imzalanan anlaşma kapsamında, Balkan ülkesinde iki göçmen merkezi kuruldu. Liman şehri Shengjin ve Gjader’de kurulan merkezlerin toplam kapasitesi yaklaşık 3 bin kişi.

Ancak şimdiye dek bu merkezlere iki grup halinde sadece 24 göçmen gönderildi. Roma Mahkemesi, yayımladığı iki kararda göçmenlerin bu merkezlerde tutulamayacağını bildirdi. Mahkeme, Avrupa Adalet Divanı’nın Avrupa Birliği (AB) dışındaki bir ülkenin tüm toprakları güvenli kabul edilmedikçe belirli bölgelerinin güvenli sayılmayacağına dair 4 Ekim tarihli kararını gerekçe gösterdi.

24 kişiden 5’i gözaltı merkezinde 12 saatten az kalırken, diğerkilerse buralarda yaklaşık 48 geçirdi. Britanya gazetesi Guardian’ın aktarıdığına göre merkezlerde tutulan göçmen yok.

Floransa Üniversitesi’nden Chiara Favilli, Meloni yönetiminin bu zorlukların başından beri farkında olduğunu belirterek, şu değerlendirmeleri yapıyor:

1993’ten bu yana birçok Avrupa ülkesi, İtalya’nın Arnavutluk’la yaptığı anlaşmaya benzer çözümler önerdi. Ancak bunlar her zaman reddedildi. Arnavutluk ve İtalya arasındaki gibi anlaşmalar bazı temel normlarla uzlaşmıyor.

İtalyan haber ajansı ANSA ve Britanyalı medya kuruluşu Sky Tv’nin 21 Ekim’de yayımladığı ankete göre, İtalyanların yüzde 55’i bu projeden memnun değil.

Hükümetin eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik fonlarında kesintiye giderek bütçeyi dengelemeye çalıştığı bir dönemde muhalefet partileri de anlaşmayı “ekonomik bir felaket” olarak niteliyor. Muhalifler, anlaşmanın çökmesi durumunda bunun İtalyan ekonomisine 5 yılda 1 milyar euroya mal olabileceğine dikkat çekiyor.

Roma ve Tiran arasındaki anlaşmaya dair tartışmalara Elon Musk da katılmıştı. Teknoloji milyarderi, salı günü attığı tweet’te Meloni’nin göçmenlik karşıtı politikasını savunarak “Bu yargıçların gitmesi gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ise Tesla CEO’suna tepki göstererek ülkenin iç işlerine karışmaması uyarısını yapmıştı.

Ilgili Haberler