VENEDİK KARNAVALI’NIN MASKELERİ ARNAVUTLUK’TA ÜRETİLİYOR

Arnavutluk’un kuzeyindeki İşkodra şehrinde bulunan maske atölyesi, ürettiği el yapımı sanatsal maskelerle dikkati çekiyor.

Ünlü Venedik Karnavalı’nda da yaygın olarak kullanılan maskeler, sanata özellikle de resim ve heykele tutkusu bulunan Arnavut sanatçı ve girişimci Edmond Angoni’nin kurduğu fabrikada üretiliyor ve fabrika bünyesinde açılan müzede sergileniyor.

İtalya’ya 1992 yılında göç eden Angoni, burada 5 yıl kaldıktan sonra İşkodra’ya dönerek “Venice Art” adındaki sanatsal maske üretim atölyesini kurdu.

Çalışanlarının çoğunu sanatçıların oluşturduğu atölyede çeşitli tasarımlarda yılda binlerce el yapımı maske üretiliyor.

Fiyatları 20 ila 2000 avro arasında değişen maskelerin yaklaşık 20 bin adedi Venedik Karnavalı için, binlercesi de dünyanın farklı yerlerine ihraç ediliyor.

Maskeler birkaç kategoriye ayrılıyor

Maskelerin tasarımıyla da ilgilenen Angoni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir maskenin yapımının, kağıt hamurundan dekorasyonuna kadar 12 süreçten geçtiğini söyledi.

Angoni, maske üretiminde kağıt, tüy, değerli taşlar, macun ve çeşitli akrilik boyaların kullanıldığına işaret ederek, “Yaklaşık 30 çalışanımızın bulunduğu ‘Venice Art’ şirketimizde bugün ‘İtalyan komedi gösterisi’ için de dahil olmak üzere yaklaşık 1700 model üretildi. Ayrıca, bu işin temeli olan kağıt hamurunun da yapıldığı bir laboratuvarımız var, çünkü bu iş A harfinden başlayarak sürecin sonuna kadar gider.” diye konuştu.

Maskelerin birkaç kategoriye ayrıldığını kaydeden Angoni, bunların balo, ev dekorasyonu ve çeşitli dekorasyonlar olarak kullandığını vurguladı.

Angoni, “Maskelerimiz yüzde 100 ihracata yöneliktir. Bunların büyük bir kısmını Venedik oluşturuyor. Venedik’in 8 önemli tarihi noktasında bulunan dükkanlarıma gidiyor. Bunlar önemli ve gerçekten güzel dükkanlar. Maskeler ayrıca Avustralya, Las Vegas, Dubai, Fransa, Büyük Britanya ve İspanya’nın yanı sıra bölgemizde Kotor, Budva gibi yerlere ulaşıyor.” ifadelerini kullandı.

Maske müzesi

Öte yandan, “Venice Art” isimli maske üretim fabrikasının önemli bir kısmını da maske müzesi oluşturuyor.

Müze, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekerek, İşkodra’yı turistik cazibe merkezlerinden birisi haline getiriyor.Atölyedeki çalışmaların müzeye yansıtıldığını söyleyen Angoni, “Bu sergi salonunda yaklaşık 700-800 maske modeli bulunuyor. Ancak gelecekte, günümüze kadar korunan maskelerin yer alacağı gerçek bir müze oluşturulması düşüncesindeyim.” dedi.

Ilgili Haberler