KOSOVA HÜKÜMETİ DİN ÖZGÜRLÜĞÜ YASA TASARISINI ONAYLADI

Kurti, “Hükümetimiz, yalnızca din özgürlüğüne tam saygıyı garanti etmekle kalmayıp, aynı zamanda bu özgürlüğün ayrım yapılmaksızın tüm vatandaşlarımıza eşit şekilde garanti edilmesini sağlama yükümlülüğünü ciddiye alıyor” dedi.

Kosova Cumhuriyeti Hükümeti, Din Özgürlüğüne İlişkin Kanun Tasarısı’nı son toplantıda onayladı.

Söz konusu yasa tasarısı, dini topluluklara resmi olarak kayıt olma ve böylece tam ve eşit haklardan yararlanma fırsatı sunacak.

Hükümet toplantısında Başbakan Albin Kurti, Kosova’da Din Özgürlüğü Yasa Tasarısı’nın en önemlilerinden biri olduğunu çünkü din özgürlüğünün Kosova Cumhuriyeti gibi özgür ve açık toplumda, özel bir yeri olduğunu söyledi.

Kurti, Hükümetin bu alanda mümkün olan en yüksek insan hakları koruma standardına ulaşmayı hedeflediğini ifade etti, Kosova’da vatandaşlar arasında sürekli olarak farklı görüş ve inançların bulunduğunu ve halk arasında dini inanç çeşitliliğinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Kurti’ye göre, tasarının en önemli hedeflerinden biri dini çoğulculuğu korumak ve teşvik etmek.

“Hükümetimiz, sadece din özgürlüğüne tam saygıyı garanti etmekle kalmayıp, aynı zamanda bu özgürlüğün ayrım gözetmeksizin tüm vatandaşlarımıza eşit şekilde garanti edilmesini sağlama yükümlülüğünü ciddiye almaktadır.  Kurti, Çeşitliliği korumak ve geliştirmek ve din özgürlüğü hakkını güvence altına almak için sizi bu yasa tasarısını onaylamaya davet ediyorum” diye vurguladı.

Söz konusu Tasarı ile, Kosova’da nispeten küçük ve yeni olan topluluklar bile ülkede daha büyük ve daha uzun bir geçmişe sahip olanlarla tam ve eşit haklardan yararlanacak.

Değişiklikler, dini cemaatin kendisinin yasal statüsüyle ilgilidir.

Aralık 2022’nin başında Hükümet, Kosova’da Din Özgürlüğü Yasasında değişiklik yapılmasına ilişkin halka açık bir istişare açtı.

Bu toplantıda, değişikliklerin, mülkün yasal mülkiyeti, mülk kiralama, resmi bir banka hesabı tutma, işçi kiralama, ve cemaatin, üyelerinin ve mülklerinin yasal olarak korunması ve aynı zamanda dini cemaatlerin insani, eğitimsel ve benzeri nitelikte çeşitli kurumlar kurma hakkı tartışıldı.

Bu kanun taslağındaki değişiklikler, aynı zamanda, dini toplulukların hak ve özgürlükleri ile ilgili pratik konuları ele alacak ve Kosova’da kayıt olmak isteyen yeni dini toplulukların hangi kriterlere göre belirleneceğini belirleyen bir komisyonun kurulmasını da içeriyor.

Din Özgürlüğü Yasa Tasarısı ilk olarak 24 Ağustos 2006’da onaylandı. Yasa tasarısının amaçlarından biri, Kosova Anayasası tarafından güvence altına alınan insan hakları ve temel özgürlüklerle uyumluluğu artırmak için din özgürlüklerine ilişkin yasal çerçeveyi güncellemektir.

Din Özgürlüğü Yasa Tasarısı’ndaki değişikliklerin yürürlüğe girmesi için Kosova Meclisi’nde 61 milletvekilinin salt çoğunluğu ile onaylanması gerekecek./Balkan Postası

 

Ilgili Haberler