Sırbistan’da altı dil bilen turizmci salgın döneminde turist olmayınca taksici oldu

Sırbistan’ın güneyindeki Niş şehrinde yaşayan ve altı dil konuşabilen turist rehberi Dejan Sencanski, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle turist olmayınca geçimini sağlamak için taksiciliğe başladı.

Sırbistan’da salgının en fazla etkilediği sektörlerin başında turizm gelirken, bu sektörde faaliyet gösteren otel ve acente gibi birçok firma da zor günler geçiriyor.

Niş şehrinde 22 yıldır turizm sektöründe çalışan Sencanski, salgın nedeniyle şehre yabancı turist gelmeyince ve şehirdekiler de yurt dışına tatile gitmeyince çareyi yıllardır yaptığı işi bırakıp yeni bir deneyime başlamakta buldu.

Mart ayına kadar Niş’te bir seyahat acentesi işleten Sencanski, ana dili Sırpçanın yanı sıra Türkçe, İtalyanca, Yunanca, Rusça ve İngilizce konuşabiliyor.

22 yıllık firmasını geçici olarak kapatmak zorunda kalan Sencanski, geçimini sağlayabilmek için 1 aydır taksicilik yapıyor.

Sencanski, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizm sektörünün devletin ihmali yüzünden bu kadar fazla etkilendiğini savunarak, “45 yaşındayım ve hayatımda ilk kez başka bir işe ihtiyaç duydum.” dedi.

Sırbistan’da salgın döneminde turizm sektöründe çalışan 4 binden fazla insanın işsiz kaldığını söyleyen Sencanski, krizin devam etmesi durumunda seyahat acentesini tamamen kapatmak zorunda kalacağından endişe duyduğunu kaydetti.

Turizmciler devletten destek bekliyor

Sencanski, Sırbistan’daki meslektaşlarının devletten, diğer ülkelerde olduğu gibi turizme destek olmasını beklediğini belirterek, “Devlet bu konuda bir şeyler yapmazsa yılbaşına kadar hepimiz işsiz kalacağız. Sırbistan’da turizm tam anlamıyla toprağa verilmiş durumda.” dedi.

Rehber olarak son turist grubunu mart ayında gezdirdiğini aktaran Sencanski, ülkesi Sırbistan’a da olağanüstü hal (OHAL) ilan edildikten iki gün sonra döndüğünü aktardı.

Sencanski, “O günden sonra bir daha yurt dışına çıkmadım. Yabancı turistlerle de çalışıyordum, ama artık buralara turist gelmiyor. Seyahat acentelerinde yüzde 90’a varan gelir kayıpları yaşandı. Bu trajik bir durum.” ifadelerini kullandı.

Mayıs ayından bu yana Turizm Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere birçok makama müracaat ettiklerini anımsatan Sencanski, devletten yardım talep ettiklerini, ancak hala cevap alamadıklarını söyledi.

Türkiye’nin turizmle ilgilenen firmalara desteğini takdir ettiğini söyleyen Sencanski, Sırbistan’da turizmin devletin desteği olmadan ayakta kalamayacağını sözlerine ekledi.

 

Ilgili Haberler