24 Temmuz akşamı Sırbistan’ın kuzeyinde Macaristan sınırına yakın bir şehir olan Subotica yakınlarında meydana gelen silahlı çatışmada bir kişi öldü, iki kişi yaralandı.
Sırbistan ve Macaristan arasındaki sınır bölgesi, son zamanlarda kaçakçılık grupları arasında sık sık çatışma alanı haline geldi.
Subotica polisinin yaptığı basın açıklamasında, Hajdukovo yerleşiminin eteklerindeki ormanda silah sesleri duyulduğu ihbarı üzerine olay yerine giden polis ekipleri, otoyol yakınında bir Afgan vatandaşının cansız bedenini buldu.
Aynı yerde yaralı bir Afgan vatandaşı da bulundu.
Açıklamada, “Polise daha sonra Subotica’daki hastane tarafından başka bir yaralının olduğu bilgisi verildi.”
Subotica’daki Genel Hastane müdürü Saša Želebdžić, 25 Temmuz’da iki kişinin o tesiste tedavi gördüklerini, durumlarının stabil olduğunu ve tehlikede olmadıklarını söyledi.
Bu olayla ilgili soruşturma sürüyor.
Macaristan ile sınır bölgesinde yer alan Subotica çevresindeki yerleşim yerlerinin sakinleri, geceleri yakınlardaki ormanlardan duyulabilen silah seslerini polise ilk kez bildirmiyor.
Bu yılın Haziran ayında, Subotica yakınlarındaki Makova sektosunda açılan ateş sonucu üç kişi yaralandı. Olayın ardından polis iki kişiyi gözaltına aldı.
Geçen yıl temmuz ayında aynı yerde kaçakçılık yapan gruplar arasında çıkan çatışmada bir kişi ölmüş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.
Türkiye, Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Sırbistan’dan geçen Batı Balkan rotası, göçmenlerin ve mültecilerin Avrupa Birliği’ne giden ana rotasıdır ve birçoğu ayrıntılı kaçakçılık ağlarını kullanır.
Göçmenler ve mülteciler, sık sık yapılan geri itmelere, yani insanların AB’nin dış sınırlarından şiddetle geri gönderilmesine rağmen, hâlâ AB ülkelerine Sırbistan-Macaristan sınırından girmeye çalışıyor.
Bu sınırda Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı’nın (FRONTEX) denetimleri güçlendirilirken, Budapeşte’nin Sırbistan ve Hırvatistan sınırına doğru kurduğu 175 kilometre uzunluğundaki bariyer de engel teşkil ediyor.
RSE’nin Temmuz 2022’de yazdığı gibi, savaş ve yoksulluktan kaçan ve hayatta kalmanın ve “Avrupa kapısına” ulaşmanın tek yolu bu olanlar için kaçakçılar 7.000 ila 10.000 avro talep ediyor.
Sırbistan’daki yasaya göre kaçakçılara altı aydan beş yıla kadar hapis cezası verilirken, organize suç gruplarının üyelerine verilen cezalar daha yüksek./Balkan Postası