SIRBİSTAN, AB BASKISI ÜZERİNE VİZE UYGULAMALARINI KATILAŞTIRIYOR

Sırbistan, bir süredir Avrupa dışında çok sayıda ülkeden gelen turist sayısında artış yaşıyor. Bu durumun altında yatan neden ise Balkan ülkesinin, tehlikeli bir deniz geçişini riske atmadan Avrupa’ya ulaşmak isteyen göçmenler için ideal bir güzergahta olması.

Sırbistan’ın sıkı olmayan giriş kuralları da bunu yapmak isteyenlerin işini kolaylaştırıyor.

Türkiye’den Belgrad’a günlük birçok uçuş gerçekleşiyor. Bir Avrupa ülkesine girmek için vizeye ihtiyaç duymayan Afrika ve Asya ülkelerinden insanlar bu güzergahı kullanıyor.

AB baskısı arttı

Ancak Sırbistan, katılmak istediği Avrupa Birliği’nden vize uygulamasını değiştirme konusunda baskı görüyor. AB, Sırbistan’ın giriş kurallarını birliğe uygun hale getirmesini istiyor.

AB yetkilileri, son aylarda Sırbistan’a ve diğer Batı Balkan ülkelerine turist olarak giren binlerce yolcunun sonunda AB üye ülkelerinde sığınma talebinde bulunduğunu söylüyorlar.

AB, hali hazırda Ukrayna’dan gelen milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra savaşın neden olduğu fiyat artışları ve enerji krizi gibi sorunlar da üye ülkeler ve Brüksel’in başını ağrıtmaya devam ediyor.

Baskının bir kısmını hafifletmeyi uman Sırbistan, (Arnavutluk, Bosna ve Karadağ gibi AB üyeliği isteyen diğer Batı Balkan ülkeleriyle birlikte) ülkeye giriş kurallarını bloğun kurallarıyla uyumlu hale getirmek zorunda kaldı.

Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson, “Batı Balkan rotasından gelen göçmenlerde önemli bir artış gördük ve bu rakamlar az değil.” dedi.

‘Balkan rotası’ Türkiye ve Yunanistan üzerinden başlayıp, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan üzerinden geçerek Sırbistan’a ve AB üyeleri Macaristan, Romanya ve Hırvatistan sınırlarına uzanıyor. Kötü hava koşullarının Ege Denizi üzerinde daha çok tehlike oluşturduğu sonbahar ve kış aylarında Balkan rotasının kullanımında artış yaşanıyor.

Sırbistan yeni vize şartlarını getiriyor

Sırbistan’ın Hindistan, Küba, Tunus ve Burundi gibi ülkelerle vizesiz seyahat politikası, Belgrad Havalimanı’nı bu ülkelerden gelen göçmenler için alternatif bir giriş noktası haline getirmişti.

AB’nin iltica dairesine göre, temmuz ayında Hindistan’dan insanlar ilk kez sığınma talebinde bulunan ilk 10 milliyet grubuna girdi.

Johansson, “Şimdi, çok sayıda Kübalının, Hintlinin, Burundilinin  Avrupa Birliği’ne girdiğini gördüğümüzde, elbette bu sürdürülebilir olmadığını görüyoruz ve bununla başa çıkmamız gerekiyor” dedi.

Bu ay Sırbistan, Burundi vatandaşları için vize uygulaması başlattı ve gelecek ay Tunuslular için de aynısını yapacağını duyurdu. Yıl sonuna kadar daha fazla ülke için bu tür önlemler alınacak.

Ilgili Haberler