RAMA: KOSOVA’NIN GELECEĞİNİN NE OLACAĞI KONUSUNDA SIRBİSTAN İLE ANLAŞMA İHTİMALİNİN OLMADIĞINI BELİRTTİ

Yunan televizyonuna verdiği röportajda Rama, Arnavutluk-Yunanistan ilişkileri, Sırbistan ile ilişkiler, Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa Birliği (AB) ve Arnavutluk’un AB’ye entegrasyonu gibi çeşitli konulara değindi.

Rama “Sırbistan burada, bölgede yer alıyor ve Kosova’daki kardeşlerimizle bağlantısı var. Bu da ilişkimiz açısından önemli bir durum. 68 yıl sonra Belgrad’ı ziyaret ettim. Bu konuda bir anlaşmazlık yaşıyoruz. Kosova’nın geleceğinin ne olacağı konusunda anlaşma ihtimalimiz yok, ancak öte yandan bu, başka birçok şeyi yapmamamız için bir neden olmamalı,” dedi.

Arnavutluk-Yunanistan ilişkilerine dair konuşan Rama, asıl meselenin tarihi geleceğin gözleriyle görmek ve geleceği tarihin gözleriyle görmemek olduğunu ifade etti.

“Şu an Arnavutluk-Yunanistan ilişkileri iyi, ancak her zaman daha iyi olabilir. Bir dönem kötüydü, Yunan tarafı için çok önemli bir konu nedeniyle. Bizim içinse birçok konu arasında sadece bir tanesiydi, ancak şu anda her şey yolunda,” dedi Rama. Burada, şu anda Yunanistan adına Avrupa Parlamentosu üyesi olan ve Arnavutluk’ta “seçimlerde aktif yolsuzluk” suçundan mahkum edilen Alfred Beleri meselesine atıfta bulundu.

Rama, Yunanistan ile deniz sınırlarının belirlenmesinin çözülmesi gereken bir diğer mesele olduğunu vurguladı.

Rama “Bazı askıda kalan meseleleri ilerletmek istedik. Bizim için savaş hali yasasına son verilmesi çok önemli. Hukuki olarak hâlâ savaş halindeyiz. Hayır, yasa hâlâ yürürlükte ve kaldırılması gerekiyor. Olan şu ki bir dostluk anlaşması imzaladık, ancak yasa hâlâ geçerli,” dedi.

Birkaç yıl önce Arnavutluk ve Yunanistan’ın, iki ülke arasındaki deniz sınırlarının belirlenmesi meselesini çözmek için uluslararası yargıya başvurma konusunda anlaşmaya vardığı biliniyor.

Rama “Ben, dış politika programımızın bir parçası olarak, muhalefette olduğumuz zamandan beri stratejik ortaklık üçgenimizin İtalya, Türkiye ve Yunanistan ile olduğunu açıkça belirten bir hükümeti yönetiyorum. Yunanistan stratejik bir ortaktır, ona çok yakın olmak ve çok daha fazlasını yapmak istiyoruz,” dedi.

Rama, Avrupa’nın insanların nasıl organize olabileceği ve siyasetin olağanüstü bir şey inşa etmek için nasıl kullanılabileceği açısından insanlık tarihindeki en harika proje olduğunu belirtti.

“Ancak mevcut haliyle Avrupa, 27 doktoru olan bir hasta gibi görünüyor. Eğer durum değişmezse Avrupa için daha da zorlaşabilir,” diye ekledi.

ABD ile Rusya arasındaki Ukrayna savaşına dair, Ukrayna ve AB’nin katılımı olmadan yürütülen görüşmelerle ilgili görüşü sorulan Rama, “Bence devrimsel zamanlarda yaşıyoruz. Yaşananların devrim niteliği taşıyan özellikleri var. Bizim bununla yaşamamız, buna tepki vermemiz, şikayet etmememiz ve alıştığımız ‘statüko’nun bize yardımcı olacağını düşünmememiz gerekiyor,” dedi.

Ilgili Haberler