OSMANİ: PUTİN’İN PLANININ VUÇİÇ TARAFINDAN UYGULANMASINA İZİN VERMEMELİYİZ

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Sırbistan’ı, Rusya’nın 2014’te Ukrayna’da uyguladığına benzer bir istikrarsızlaştırma planını Batı Balkanlar’da uygulama niyetinde olmakla suçladı.

Arnavutluk’a resmi bir ziyarette bulunan Osmani, bölgedeki tüm demokratik devletlerin bu planın uygulanmasına izin vermemesi gerektiğini söyledi.

Tiran ziyareti sırasında Osmani, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama tarafından da kabul edildi.

Rusya destekli ayrılıkçılar ile Ukrayna güçleri arasında doğu Donbass bölgesinde çatışmaların başlamasına ve Moskova’nın Kırım Yarımadası’nı ilhakına değindi.

“Kosova-Sırbistan diyaloğunu ağırlaştıran şey kuzeydeki durum değil. Bölgemizdeki durumu Kosova’ya ardı ardına saldırarak daha da kötüleştiren Sırbistan’dır. Sırbistan’dan birinin Kosova topraklarında bulunan Kosovalı polisleri vurmadığı bir hafta geçmiyor. Vuçiç ve Sırbistan, Putin’in 2014’te Ukrayna’ya karşı uyguladığı planı aynen uygulayarak Batı Balkanların tamamını istikrarsızlaştırmayı, bölgemizi istikrarsızlaştırarak değerlere ve sisteme saldırmayı hedefliyor. Osmani, Kosova’nın kuzeyinde yaşanan gerilimlere değinerek, “AB ve NATO’nun dayandığı değerlerin bir bütünüdür” dedi.

Sırpların çoğunluğunun yaşadığı Kosova’nın kuzeyindeki gerginlikler, yerel halkın Nisan ayında seçilen yeni Arnavut belediye başkanlarına karşı çıkması sonrasında Mayıs ayı sonlarında arttı. Nisan seçimleri Sırp halkı ve Kosova’daki partiler tarafından boykot edildi.

Osmani “Dolayısıyla kuzeyde nasıl göründüğüne gelince, Sırbistan’ın sürekli olarak Kosova’ya yasa dışı yollardan silah getirdiğini, Sırbistan’ın sürekli olarak Sırp ordusundaki yasa dışı suç yapılarının bir kısmını eğittiğini, böylece silahlar yoluyla sorun çıkarabileceklerini unutmayın. Kosova’nın kuzeyine yasa dışı yollardan getirdikleri. [Sırbistan] kuzeyde yaşayan Sırp vatandaşlarını sürekli terörize ediyor, korkutuyor ve onlara saldırıyor. Sürekli olarak ulusötesi organize suç gruplarını Kuzey’e tanıtıyor. Bu, tüm bölgemizi ilgilendiren ve tüm demokratik devletlerin birlikte mücadele etmesi gereken bir sorundur. Putin’in planının Vučić tarafından Batı Balkanlar’da uygulanmasına izin vermemeliyiz” dedi.

Temmuz ayında Kosova ve Avrupa Birliği, kuzeydeki belediyelerdeki polis varlığının azaltılması ve yeni seçimlerin yapılması da dahil olmak üzere durumu istikrara kavuşturmak için atılacak adımlar üzerinde anlaşmaya vardı.

Kuzeyde gerginlikler başlayınca, ABD ve Avrupa Birliği öncülüğündeki uluslararası toplum, Kosova ve Sırbistan’dan gerginlikleri azaltmalarını ve Avrupa bloğunun arabuluculuğunda ilişkilerin normalleşmesi için diyaloga dönmelerini istedi.

Bunun üzerine AB, şartların yerine getirilmemesi nedeniyle Kosova’ya karşı bazı cezai yaptırımlar uygularken, ABD, Priştine’nin NATO’nun Defender Europe 23 askeri tatbikatına katılmayacağını duyurdu.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bayram Begaj, Kosova ve Sırbistan’a Şubat ayında varılan ilişkilerin normalleşmesine yönelik Anlaşmanın uygulanması üzerinde çalışmaları talimatını verdi, kendisine göre bu anlaşma eninde sonunda karşılıklı tanınmaya yol açacak.

Ancak 11 maddelik anlaşma, Kosova’nın ısrar ettiği karşılıklı tanımayı içermiyor, ancak Kosova ve Sırbistan’ın pasaport, diploma ve plaka dahil olmak üzere birbirlerinin belge ve sembollerini kabul etmesini gerektiriyor.

Begaj ayrıca Kosova’dan uluslararası ortaklarla daha yakın koordinasyon içinde olmasını da istedi.

“Kosova’nın kuzeyindeki durumu gerginleştirmeye yönelik provokasyonlara ve kötü niyetli üçüncü aktörlerin hibrit müdahalelerine rağmen, alınan tüm eylemler için ortaklarımız, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ile daha iyi ve daha yakın bir koordinasyona ihtiyaç vardır.” Begaj ortak basın toplantısında konuştu.

Arnavutluk devlet başkanı, Kosova’nın ulusal bir öncelik olduğunu ve Arnavutluk’un tüm kurumsal yapılarının Kosova’nın uluslararası tanınma sayısını artırmak, aynı zamanda bölgesel ve uluslararası mekanizmalara katılmak için çalıştığını defalarca tekrarladı.

Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı verilerine göre Kosova’nın bağımsızlığı 117 ülke tarafından tanınıyor. Ancak Kosova ile İsrail’in diplomatik ilişkiler kurduğu 1 Şubat 2021’den bu yana Kosova başka hiçbir devlet tarafından tanınmıyor./Balkan Postası

Ilgili Haberler