NÜFUS SAYIMI: ARNAVUTLUK EN YAŞLI VE EN AZ DİNDAR NÜFUSA SAHİP

12 yılda Arnavutluk’ta nüfus birçok değişime uğradı. Son nüfus sayımı verileri, ortalama yaşın arttığını, aile birimlerinin azaldığını ve Müslüman, Katolik ve Ortodoks inananların sayısının azaldığını gösteriyor.

Değişiklikler toplam nüfus sayısından başlıyor, çünkü 2023 yılında yapılan son nüfus sayımında bu sayı yaklaşık 2,4 milyona düştü.

Nüfustaki bu azalmanın nedeni olarak yüksek göç oranı gösteriliyor. Arnavutluk İstatistik Enstitüsü’nün (INSTAT) eski müdürü Ines Nurja, nüfus sayımı sonuçlarının politika yapıcılar için alarm zili görevi görmesi gerektiğini söylüyor.

Ona göre göçü durdurmak için acil önlemler alınmalı.

“Öncelikle bu olgunun kabul edilmesi gerekiyor. Bundan sonra, ayrılmayı engellemek için uzun vadeli politikaların benimsenmesi gerekiyor”, diyor.

INSTAT verilerine göre yılda ortalama 42.000 kişi Arnavutluk’u terk ediyor. Göçün ana nedenleri iş, eğitim ve sağlık hizmetleri için en iyi fırsatlardır.

Nurja, Arnavutluk’ta son yıllarda düşüş eğilimi gösteren doğum oranının artışını destekleyen politikaların, nüfusun hızla yaşlandığı günümüzde özellikle gerekli olduğu konusunda uyarıyor.

Arnavutluk’ta son nüfus sayımına göre, 2011 nüfus sayımında 35,3 olan ortalama yaş 42,5’e yükseldi.

Nurja, özellikle işgücü piyasasında aktif olan yaş gruplarının azalmasından endişe duyduğunu vurguluyor.

“İşgücü diğerlerine kıyasla en küçük yaş grubudur. Vlora İlçesi, nüfusun yüzde 13’ünün bu yaş grubuna ait olmasıyla [en küçük yüzdeyle] ilk sırada yer alıyor. Bu, ne gençlerin ne de çocukların var olduğu anlamına geliyor” diyor Nurja.

Arnavutluk’un çeşitli bölgelerinde nüfusun dağılımında da farklılıklar yaşandı. 2011 yılı verilerine göre sakin sayısında artış görülen tek ilçe olan Tiran ilçesinde sakinlerin neredeyse üçte biri yaşıyor.

Elbasan ve İşkodra ilçeleri yüzde 25’in üzerinde düşüşle en büyük nüfus düşüşünü yaşadı. Bu arada Tiran bölgesinin nüfusu da yüzde 1,2 arttı.

Aile yapıları değişikliklere uğradı. 2011 nüfus sayımında aile birimlerinin ortalama büyüklüğü 3,9 üye iken, son nüfus sayımı artık aile birimlerinin ortalama 3,2 üyeye sahip olduğunu gösteriyor.

Nüfus sayımı verilerinin yayınlanmasının ardından muhalefet, verilerin manipüle edildiği suçlamasında bulundu.

Muhalefet bu iddiaları, verilerin yayınlanmasının birkaç ay gecikmesi ve verilerin toplanması ve yayınlanması sürecinin bölge ülkelerine göre daha uzun sürmesi üzerine ortaya attı.

Ilgili Haberler