NATO, BOSNA SAVUNMA BAKANI’NIN AÇIKLAMALARI KORKUNÇ BİR İHANETTİR

ABD’nin Bosna-Hersek Büyükelçiliği’nin tepkisinde Bosna-Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez’in, Saraybosna’daki NATO Karargâhı personelini bakanlığı yönetmedeki başarısızlıkları için suçlama girişimi, NATO ile Bosna-Hersek arasındaki dostluğa korkunç bir ihanettir, diye belirtildi

Büyükelçilik, 18 Eylül’de X platformunda “ABD, Bakan Helez’in 17 Eylül’de FTV’ye verdiği röportajdaki yorumlarından dolayı hayal kırıklığına uğramıştır” şeklinde bir açıklama yaptı.

“Buna göre, Bakanın, Büyükelçi Michael Murphy’nin Bosna-Hersek, NATO ve savunma reformu hakkında daha önce yayımladığı blogu yanlış anladığı görülüyor” denildi.

Büyükelçilik, Bosna-Hersek’in NATO üyeliği için olan arzularını güçlü bir şekilde desteklediklerini ve Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri ile yaptıkları işbirliğinden gurur duyduklarını belirtti.

Ayrıca, Bosna-Hersek’in sorununun 2023 veya 2024 yılı reform programlarının durumu ya da bu programlardan sorumlu komisyonun adı olmadığı vurgulandı.

“Sorun, reformların hayata geçirilmemesidir. Bosna-Hersek birden fazla reform programını onayladı ancak bunların uygulanmasında neredeyse hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Bu reformlar başarısız çünkü bakanlığı yönetenler kolları sıvayıp bu uygulamayla ilgili zor işleri yapmadı” ifadeleri yer aldı.

ABD Büyükelçiliği ayrıca, Bosna-Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez’in, büyükelçinin bloguna yanıt verirken NATO Karargâhı personeline saldırarak onları büyükelçiyi ve ABD’yi yanıltmakla suçladığını söyledi.

“Bu yanlıştır. Blogu yazan büyükelçidir ve bu noktada mesele kapanmıştır. Sorun Saraybosna’daki NATO Karargâhı değil; onlar çözümün bir parçasıydı ve öyle de kalmaya devam ediyor” denildi.

Helez, Bosna-Hersek Federasyonu Kamu Televizyonu’na (FTV) verdiği röportajda, “NATO karargâhından biri… kötü niyetli, taraflı bir rapor hazırladı… ve 30 milyon markın (15 milyon eurodan fazla) harcanmaması ve hazinede kalması konusunda bizi suçladı” şeklinde konuşmuştu.

2005 yılında kabul edilen Savunma Yasası’na göre, kurumlar Bosna-Hersek’in NATO üyeliği için “gerekli tüm faaliyetleri” gerçekleştirmek zorundadır.

Bosna-Hersek, 2018 yılından bu yana NATO üyeliği için son aşama olan Üyelik Hareket Planı’nda (MAP) yer almaktadır. Ancak Rusya yanlısı Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ve bu entitedeki önemli parlamento partileri, Bosna-Hersek’in NATO üyeliğine açıkça karşı çıkmaktadır. /Balkan Postası

Ilgili Haberler