MOSTAR KÖPRÜSÜNÜN RESTORASYONUNUN 20. YILI GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE KUTLANDI

Salı günü Eski Köprü’nün tadilatının tamamlanmasının 20’nci ve Mostar’ın UNESCO kültür mirası listesine alınmasının 19’uncu yıl dönümü kutlamalarının merkezi tezahürü Mostar’daki Eski Köprü’nün altındaki platoda düzenlendi.

Görkemli tören, Bosna Hersek milli marşının okunmasıyla başladı ve Mostarlı sanatçı Nedžad Maksumić’in sanatsal performansıyla devam etti.

Mostar Kent Konseyi Başkanı ve etkinliğin organizasyon komitesi başkanı Salem Marić, Eski Köprünün restorasyonunun tamamlanmasının 20. yıl dönümü dolayısıyla köprünün altında herkesi selamladı. Barışın ve sevginin anıtı, zamanın tanığı.

Marić, “Eski Köprü, bu bölgedeki varlığımızın ve katmanlı tarihimizin bir simgesi, kültürümüzün ve kimliğimizin bir parçasıdır” diyerek, Eski Köprü’nün restorasyonunda emeği geçen herkese, özellikle de bu gece Mostar’da bulundukları için teşekkür etti.

“Mostar ve Stari Most vatandaşları, barışçıl ve başarılı bir geleceğe adım attığımıza olan derin inancımızla bugün dimdik ve gururlu bir şekilde ayakta duruyorlar. Eski Köprü sonsuza kadar yaşasın, barış düşüncesi içimizde sonsuza kadar yaşasın. Mostar ve Stari Most dostlarına çok teşekkürler.

Dünya Bankası’nın BH ve Karadağ ofisinin başkanı Christopher Sheldon ve UNESCO genel müdür yardımcısı Qu Xing de konuşma yaptı. Bunu Mostar topluluğu “Mostarski Kiše”nin müzik performansı izledi.

Mostar şehrinin liderleri, Eski Köprünün restorasyonuna olağanüstü katkılarından dolayı teşekkür belgelerini Dünya Bankası, UNESCO, Hollanda Krallığı, Türkiye Cumhuriyeti ve İtalya Cumhuriyeti  ve Fransa Cumhuriyeti temsilcileri tarafından kabul edildi.

Daha sonra meşale ve havai fişeklerle Eski Köprü’den atlayış töreni gerçekleştirildi ve orada bulunan Mostar vatandaşlarının yanı sıra çok sayıda turist de Hari Mata Hari grubunun konserinin keyfini çıkardı. Hari Varešanović, Eski Köprü’nün altındaki platoda toplananların büyük sevinciyle konseri “Lejla” şarkısıyla açtı.

Konserin başlangıcını birkaç dakika süren muhteşem bir havai fişek gösterisi izledi.

Mostar’daki Eski Köprü 1566 yılında inşa edilmiş ve o dönemin dünyadaki en büyük kemerli yapısıydı. Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. İnşaatı Türk inşaatçı Mimar Hacrudin’e emanet etti.

Bosna-Hersek’teki savaş ve 1992 ile 1995 yılları arasında Mostar’a yönelik karşılaştırmalı çifte saldırı sırasında Eski Köprü, topçu saldırılarının hedefi oldu. 1992 baharında Sırp ordusunun mevzilerinden atılan mermiler köprünün kemerine zarar verirken, batı kapısındaki ünlü Čardak kulesi de tamamen yanmıştı.

Hırvatistan Savunma Konseyi’nin iki gün süren bombardımanından sonra Eski Köprü 9 Kasım 1993’te yıkıldı. Daha sonra şehrin çevresindeki tarihi çekirdeği neredeyse tamamen yok edildi. 23 Temmuz 2004’te yenilenerek halka yeniden açıldı ve 2005’ten beri Eski Köprü, UNESCO Dünya Mirası Alanı’nın bir parçası.​​​​​​​​

Ilgili Haberler