Kosova’nın Tarihini Değiştiren Raçak Katliamının 21.yıldönümü

15 Ocak 1999 tarihinde bundan 21. yıl önce Kosova’nın başkenti Priştine’nin 30 km uzağında bulunan Ştime belediyesine bağlı Reçak köyünde Kosova tarihinin en büyük katliamlarından biri yaşandı.

15 Ocak 1999 tarihinde sabahın erken saatlerinde çatışma sesleri duyan köy sakinleri evin bodrumlarında gizlenmeye başlamıştı. Sırp polis ve asker güçlerinin bir kaç saat süren operasyonları sonrasında 45 masum sivil katledilmişti.

Ölenlerin cesetleri 16 Ocak sabahına kadar bir vadide kaldı. Olay yerine dönemin AGİT şefi William Walker’da gitti. Gördüğü manzara karşısında verdiği demeçte ”Bu gördüğümüz korkunç bir olay ve durumu anlatmak için kelimeler yetersiz kalmaktadır” demiştir.

AGİT Misyon şefi Walker’ın olay yerinden ayrılmasından sonra köy sakinleri cesetlerini toplayıp köy camiisine getirdi ancak Sırp güçleri ölenlerin defnedilmesine izin vermeyerek cesetlere otopsi yapılması için almak istemiştir. Bu gelişmenin üzerine Sırp güçleri ile Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) arasında çıkan çatışmalar 2 gün sürmüş ve çatışmalar sonunda Sırp güçleri cesetleri zorla alarak Priştine’de Otopsi yapılmak üzere cesetlere el koymuştur. Sırplar burada sivilleri öldürmediklerini ölenlerin hepsinin UÇK savaşçıları olduklarını ve sivillere zarar verilmediğini iddia etmiştir. Bunun üzerine dönemin ABD başkanı Bill Clinton bir video mesajı yayınlayarak katliamı kınamıştır.

Daha sonra Sırp rejimi, ailelerin cesetlerini almalarına izin verdi ancak yavaş ilerleyen süreç neticesinde cenazelerin defin işlemi uzun sürdü.

Katliamın yapılmasından neredeyse bir ay sonra 11 Şubat 1999 tarihinde ancak cenazeler defnedilebildi.

 

Bu katliamın ardından Fransa’da Sırp tarafı ile Kosova arasında ”Rambouillet” görüşmeleri başladı. Ancak müzakereler başarısız olduktan ve Sırp tarafı görüşmelerden çekildikten sonra 24 Mart 1999 tarihinde NATO Yugoslavya’yı bombalamaya başladı ve 12 Haziran 1999 tarihinde Sırp güçleri Kosova’dan çekilmek zorunda kaldı. O tarihten itibaren 17 Şubat 2008 tarihine kadar Kosova UNMİK (Birleşmiş Milletler Kosova Misyonu) tarafından yönetilmiştir.

Reçak katliamı, Kosova sorununun dünya kamuoyu tarafından duyulması ve NATO’nun Yugoslavya’ya müdahalesini açan katliam olarak bilinmektedir. /Balkan Postası

 

Ilgili Haberler