KOSOVA DEVLET DESTEKLİ İLK MÜHİMMAT ÜRETİM FABRİKASINI AÇIYOR

Kosova Başbakanı, ülkenin askeri silah ve mühimmatının ağırlıklı olarak NATO üyesi ülkelerden temin edildiğini, ABD, Türkiye, Almanya, İngiltere ve Hırvatistan’ın başlıca tedarikçiler olduğunu belirtti.

Kosova başbakanı Albin Kurti, Kosova Güvenlik Güçleri’nin (KBS) büyüklüğünün iki katına ve bütçesinin üç katına çıktığını ve 2028 yılına kadar orduya dönüşmeyi planladıklarını açıkladı.

Kosova’nın altyapısına yapılan ve Priştine hükümetinin kanıt olmamasına rağmen Belgrad’ı suçladığı son saldırının ardından Sırbistan ile gerilim arttı.

Kosova, 1999 yılında NATO’nun 78 gün süren bombardıman harekâtı Sırp hükümet güçleri ile etnik Arnavutlar arasındaki çatışmayı sona erdirene kadar bir Sırp vilayetiydi.

Çatışmalarda çoğu etnik Arnavut olmak üzere yaklaşık 13.000 kişi öldü ve Sırp güçleri bölgeden çekilmek zorunda kaldı. BM himayesine girdikten sonra Kosova 2008 yılında bağımsızlığını ilan etti ve Belgrad bunu tanımayı reddetti.

Bu süre zarfında BM altındaki NATO barış gücü KFOR, Kosova’nın güvenliğinden sorumlu oldu ve ülkenin fiili ordusunu oluşturdu.

Ancak Kosova o zamandan beri kendi silahlı kuvvetlerini ve askeri sanayisini geliştirmeye yöneldi ve devlet tarafından finanse edilen ilk mühimmat fabrikasını ve insansız hava aracı tasarım laboratuarını açmayı planlıyor.

Kosova Güvenlik Bakanı Ejup Maqedonci, “Türk Savunma Bakanlığı’ndan devlete ait bir üretici ile temas halindeyiz ve bir fizibilite raporu da aldık. Bu projenin sonuçlandırma aşamasındayız,” diye açıkladı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, ülkenin askeri silah ve mühimmatının ağırlıklı olarak NATO üyesi ülkelerden temin edildiğini, ABD, Türkiye, Almanya, İngiltere ve Hırvatistan’ın başlıca tedarikçiler olduğunu belirtti.

Bu alımların büyük bir kısmı Kosova’nın kendi bütçesinden karşılanırken, bir kısmının da dost ve müttefik ülkelerden gelen bağışlar olduğunun altını çizdi. Bu durum, Kosova’nın bölgede artan gerilim ortamında askeri kabiliyetlerini güçlendirmeye yönelik devam eden çabalarını yansıtıyor.

Kosova hükümeti askeri sanayinin gelişiminin sadece savunma amaçlı olduğunu iddia ediyor.

Kosova Güvenlik Güçleri zırhlı ve nakliye araçları, obüs ve havan topları, Bayraktar insansız hava araçları ve Javelin tanksavar füzeleri alarak silah donanımını genişletti.

Kosova hükümeti operasyonu NATO’nun en etkili üyesi olan ABD ile koordinasyon içinde yürüttüğünü iddia ediyor. Washington geçmişte Kosova’nın silahlı kuvvetlerinin kurulmasına karşı çıkmıştı.

Kosova’daki Demokratik Kültür Merkezi’nde uzlaşma ve çatışma dönüşümü uzmanı olan Aleksandar Rapajić, NATO’nun Kosova konusundaki tutumunun belirsizliğini koruduğunu belirtiyor.

Rapajić, “NATO’nun KBS’nin silahlandırılmasına karşı olduğunu görmüyoruz çünkü Türkiye ve Amerika gibi NATO üyeleri çok aktif bir şekilde KBS güçlerini silahlandırıyor ve eğitiyor,” dedi.

Euronews Sırbistan’a konuşan Rapajić, “Yani belki NATO buna karşı olduğunu açıklıyor ama en güçlü üyeleri KBS’yi güçlendirmek için aktif olarak çalışıyor”, dedi.

Ilgili Haberler