Arazinin açılması ve temellerinin kazılmasıyla birlikte Podgorica’daki Draç yerleşiminde, geçen yüzyılın ortalarında aynı adı taşıyan caminin yıkıldığı yerde Beyler Beyi Camii’nin inşaatına başlandı. Podgorica Müslümanları için bu tarihi bir an çünkü 270 yılı aşkın bir süre sonra Podgorica’da bir İslami bina inşa edilecek.
- yüzyılda yapılan son cami
Podgorica’nın baş imamı Xhemo ef Rexhematovic, sabahın erken saatlerinden itibaren Podgorica İslam Cemaati Meclis Konseyi üyeleriyle birlikte oradaydı.
Rexhematović “Bu, hepimiz için tarihi bir gün. 270 yıldan uzun bir süre sonra, eski şehirdeki Podgorica’da bir cami inşa ediliyor. Podgorica’da inşa edilen son cami 18. yüzyılda yapılan Osmanagiç Camii’dir. Ayrıca burası Podgorica’da temelleri korunmuş tek camidir, arkeolojik kazılar bu yerde bir zamanlar cami olduğunu göstermiştir. Buna dayanarak, Hadrović Camii’nin (Bejler Camii) temelleri üzerine yeni bir tane inşa etmek için gerekli izinleri aldık “dedi.
Cami inşaatı için bağış
Eski caminin temellerinin arkeolojik kazısının başladığı 2013 yılından bu yana, inşaatın başlaması için yollar arandığını hatırlıyor.
“Israrımız ve bekleyişimiz sonuç verdi çok şükür. Belediye yetkililerinden gerekli tüm izinleri almak, komşularımızdan anlayış almak kolay olmadı ama başardık. Hem konsept hem de ana proje kapsamında çok sayıda bağış aldık. Ayrıca inşaat işleri, arazi ve jeodezik işleri hepsi bağış, şu ana kadar sadece belediye hizmetlerini ödedik, geri kalan her şey bağışlarla oldu. Şu ana kadar yaklaşık 130 bin avro toplandı ve projenin tamamı için yaklaşık 620 bin avroya ihtiyacımız var. Ama öyle bir şevkle başladık ki, farklı inançlardan dostlarımızın anlayışıyla, herkes bu projeye katıldı, ki bu iyi bir işbirliği biçimidir”, diyor Redžematović.
Önümüzdeki yılın sonunda çalışmaların tamamlanması
Hadrović Camii (Bajler Bey Camii) 18. yüzyılın başında inşa edilmiştir. İstanbul’daki Arşiv’in “Beyler Bey Camii” ve “Alaj Bey Camii” adlarıyla yani kurucusunun kendi adıyla değil, bulunan vakfiye defterinde yazılıdır. Halk arasında Hadrović’in camisi olarak bilinir, çünkü Osmanlıların ayrılmasından sonra Hadrović’in kardeşliği burada korunmuştur. Onlar müezzindi, mütevelli idi, hijyeni sağlayan, gözeten insanlardı, o caminin anahtarları onlardaydı. Ailelerinin torunları bugün hala orada yaşıyor. Hadrović’in camisinin adı böyle kaldı.
Kavramsal ve ana projeye dayalı olarak cami, çağdaş mimari ruhu içinde tamamen yeni bir görünüme kavuşacak. Tesis üç kat üzerine inşa edilecek, yer altı garajı, zemin kat ve birinci kat inşa edilecek, toplam alanı 328 metrekare.
Rexhematovic, “Projeye göre cami Aralık 2024’te açılacak” dedi./Balkan Postası