“Sahte nüfus sayımını boykot ediyorum – bu yüzden varım”, “Ordu Kosova’ya döndüğünde nüfus sayımında olacağız”, “Evde değiliz, gelecek yıl gelin” – bu mesajın bir parçası muhalefetteki Sosyalist Demokrat Partisi (DPS), Karadağ vatandaşlarına nüfus sayımına katılmama çağrısında bulundu.
Partinin yakın zamana kadar Milo Đukanović liderliğindeki boykot kampanyası, sürecin ertelenmesi ve kontrol edilmesi yönündeki taleplerin reddedilmesiyle başlamıştı.
Muhalefetin, Avrupa Parlamentosu’nun, sivil toplum sektörünün ve ulusal azınlıklar konseyinin ertelenmesi yönündeki çağrılarına rağmen, nüfus sayımının Başbakan Dritan Abazović Hükümeti tarafından 1 Kasım’da yapılması planlandı.
Abazoviç erteleme çağrılarını reddetti ve bu olasılığı Milojko Spajć’ın görevlendirdiği, kurulma aşamasında olan yeni Hükümete yöneltti.
Spajić Hükümeti’nin seçileceği oturum henüz planlanmadı.
Yeni hükümetin seçilmesini destekleyecek Sırp yanlısı parlamento çoğunluğu, başta Rusya yanlısı eski Demokratik Cephe, Demokratlar ve Sosyalist Halk Partisi olmak üzere nüfus sayımının ertelenmesine karşı çıkıyor.
Buna ve ne zaman başbakan seçileceği bilinmemesine rağmen Mandate Milojko Spajić, hükümetinin parlamento çoğunluğuyla birlikte nüfus sayımının bir ay ertelenmesini önereceğini açıkladı.
Spajić 24 Ekim’de yaptığı açıklamada, “Sayısı daha az halklardan oluşan konseyin ve muhalefetin temel taleplerini kabul ederek bu faaliyetin mutlak meşruiyet kazanması için gerekli koşulları yaratmak amacıyla” dedi.
Bu kadar kısa bir gecikme bile DPS için kabul edilemezken, gayri resmi olarak öğrendiğimiz gibi, gelecekteki hükümetin partileri için de kabul edilebilir.
Mandate Spajić’in yeni hükümeti, Haziran parlamento seçimlerinden dört buçuk ay sonra bile kurulmadı ve bu sürecin tamamlanması için son tarih 8 Kasım’da sona eriyor.
Soru, sayım başlamadan önce oluşturulup oluşturulmayacağıdır. Gayri resmi olarak, nüfus sayımının başlamasından önceki gün olan 31 Ekim, meclis oturumunun tarihi olarak anılıyor ve o madde gündemde yer alıyor.
Neden boykot ve bunun başarıya ulaşması için kapasiteler neler?
Boykot, DPS dışında Karadağ yanlısı tüm partiler, Sosyal Demokratlar, Liberal Parti, Sosyal Demokrat Parti ve kendilerini Karadağlı olarak tanımlayan vatandaş dernekleri tarafından da destekleniyor.
Karadağ’daki Sırpların sayısını artırmak için bunun projelendirilmiş bir etnik mühendislik meselesi olduğuna inanıyorlar ve “hazırlanan verilerin kağıda aktarılması gerektiği” konusunda da hemfikir değiller.
Nüfus sayımının uygulanması yerel yönetimlerin sorumluluğundadır.
Karadağ yanlısı partilerin iktidarda olduğu beş belediye, nüfus sayımı yapılması için herhangi bir şartın bulunmadığını açıkladı. Bar, Cetinje, Plav, Savnik ve Bijelo Polje belediyelerinde yaklaşık 120.000 vatandaş, yani Karadağ’ın toplam nüfusunun beşte biri yaşıyor.
Nüfus bilimci Miroslav Doderović: Nüfus sayımı ancak herkes katılırsa geçerli olur ve amacına hizmet eder. Bazı yurttaşlar bunu boykot ederse bunun hiçbir anlamı kalmaz:
“Yani boykotsuz bir nüfus sayımı. Bazı vatandaşlar bunu boykot ederse, bırakın birkaç belediyenin bunu yapmaya karar vermesi ve geri kalan 19 belediyedeki bazı vatandaşların boykot etmesi bir yana, nüfus sayımı sorunlu olur”dedi.
Bu yılın haziran ayında yapılan son seçimlerde yaklaşık 80.000 seçmen, yani tüm seçmenlerin dörtte birinden fazlası boykot çağrısı yapan partilere oy verdi.
Boykota destek konusunda henüz karar vermemiş olmalarına rağmen ulusal konseylerinin erteleme talebinde bulunduğu azınlık partilerine 34.000 yurttaş oy verdi.
Boykot kampanyası ağlarda ve kısmen sahada hakim durumda
#Boykot, #NeLjubimLance, #NijesmoDoma hashtagleri ve benzeri sloganlarla boykot kampanyası ağırlıklı olarak sosyal ağlar üzerinden yürütülüyor.
“Evde değiliz, seneye gel” yazılı materyallerin basımına devam edilirken, billboard montajı da duyuruldu.
Ayrıca son iki hafta içinde birçok vatandaş grubu erteleme talebiyle protesto düzenledi.
Nüfus sayımından sorumlu kurum olan MONSTAT’ın önündeki son mitingde ise “Karadağlılar uyandı”, “Cezaları kabul ettin”, “Dritan dolandırıcılık yapıyorsun”, “Boykot edilenleri kim sayacak” pankartları taşıdılar.
Sırbistan’dan gelen mesajlar gerilimi daha da artırdı
Nüfus sayımına karşı çıkan vatandaşlar, verilerin tahrif edilmesinin toplumun sivil kavramını çökerteceğinden korkuyor.
Sivil aktivist Svetlana Pajović Music, “Sırbistan’daki popçuların önderlik ettiği güçlü kampanyada ve reklam panolarında bunun onlar için ne kadar acil ve önemli olduğunu gördük. Belgrad’ın baş sayımcısı, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić de son toplantıda yanıt verdi” dedi.
Yani, Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfiri’nin Podgorica ziyareti sırasında vatandaşlara kendilerini Sırp olarak tanımlamaları yönünde çağrıda bulunan mesajlarına ve Vuçiç’in Karadağ’daki nüfus sayımının ertelenmesi çağrısında bulunan açıklamasına değindi.
“Nüfus sayımının zamanı geldi ama bunu vermeyelim, çünkü daha çok Sırp olacak. Siz yabancılar gerçekte ne istiyorsunuz? Sırpların kendilerini Sırp olarak ilan etmesini yasaklamak, Sırpların adını ve soyadını silmek, böylece Sırplar Sırp olduklarını söylemelerine izin verilmiyor mu? O günü göremeyeceksiniz.” dedi.
Aynı gün Karadağ Cumhurbaşkanı Jakov Milatović de buna tepki göstererek ABD, Avrupa Birliği ve Sırbistan’dan gelen açıklamaları uygunsuz olarak değerlendirdi.
Şöyle ki, Avrupa Parlamentosu Kararı ile Karadağ’a nüfus sayımını ülkedeki siyasi çıkmaz sona erene kadar erteleme çağrısı yapıldı.
DPS, Milatović’in “Vučić tarafından sürekli gönderilen tehdit edici ve küstah mesajlar” koymasının ve “uluslararası ortaklardan kendisine haklı olarak ulaşan uyarıların, Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın Karadağ’ın iç işlerine sürekli müdahalesini görecelileştirmeye hizmet ettiğini” değerlendirdi.
DPS Milletvekili Nikola Rakoçeviç, “Batı’nın önerileri ülkenin Avrupalı geleceğinden yanadır ve Vuçiç’in meşhur şovenizmi çok etnikli ve sivil Karadağ’a ve Balkanlar’daki istikrara karşıdır.” dedi.
Bu arada Vučić, Karadağ’daki Sırpların sayısını belirlemek için nüfus sayımının önemini defalarca vurguladı. 2011’deki son nüfus sayımına göre Sırpların yüzde 29’u, Karadağlıların ise yüzde 45’i Karadağ’da yaşıyor.
SPC’nin başkanları yıllardır Karadağ ulusunu inkar ediyor ve onu daha geniş bir Sırp kimliğinin parçası olarak yorumluyor.
Eksik nüfus sayımı verileri için tazminat mı?
DPS’nin boykot kampanyası başlatmasının ardından Monstat, boykotun boyutuna bağlı olarak eksik verileri tahmin etmek için bir yöntem tanımlayacağını duyurdu.
Maliye Bakanı Aleksandar Damjanović ise bunun bir olasılık olduğunu belirterek, bu durumda bile verilerin devletin ikamet kayıtlarından, vatandaşlık kayıtlarından toplandığını belirtti…
Ancak nüfus bilimci Miroslav Doderović, bazı vatandaşların boykot edeceği nüfus sayımı verilerinin Karadağ’ın tamamı için sorunlu ve güvenilmez olacağına dikkat çekiyor.
“Büyük bir yüzdenin beyan ettiği bir belediye düzeyinde nüfus sayımı sorunsuz geçer. Ancak bu devlet açısından geçerli değildir ve bu tür veriler eksik olanların yerine yeterli bir şekilde geçemez. O yüzden nüfus sayımının istatistiksel prosedüre uygun olarak yapılmasını ve nüfus sayımına herkesin katılmasını istiyoruz”dedi.
Doderović, MONSTAT’ın sürece hazırlıksız girdiğini düşünüyor ve aynı zamanda Nüfus Sayımı Yasası’nın kendisinin kötü, yasal boşluklarla dolu olduğuna inanıyor.
Doderović ayrıca iktidar yapılarının muhalefeti izleme hakkını sağlaması gerektiğini de söylüyor.
“Hükümetin bu kişilerin komisyonlara katılmasına izin vermemesinde bazı gerekçeleri var”.
Muhalefetin nüfus sayımını Avrupa Birliği’nin istatistik kurumu EUROSTAT dışından kontrol etmesi imkansız olduğu için boykot kararı veren DPS oldu.
DPS iktidarı sırasında 2003 ve 2011 yıllarında yapılan nüfus sayımları, o zamanki muhalefet partilerinin ve EUROSTAT’ın iç denetimiyle gerçekleştirildi./Balkan Postası