İTALYA, ARNAVUTLUK VE BAE ADRİYATİK DENİZİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ PAYLAŞIMI İÇİN ANLAŞMA İMZALADI

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, üçlü anlaşmanın İtalya’nın uzun vadeli elektrik ihtiyacını karşılamasına yardımcı olacağını belirtti.

İtalya, Arnavutluk ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Çarşamba günü temiz enerji işbirliği anlaşması imzaladı.

İş birliği anlaşması, Körfez ülkesinin uzmanlığının Arnavutluk’ta güneş, rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji üretiminde kullanılmasını ve bu enerjinin bir kısmının Adriyatik Denizi’nden geçecek bir sualtı kablosuyla İtalya’ya aktarılmasını öngörüyor.

Arnavutluk yenilenebilir enerji kapasitesini arttırmak için çalışıyor ve son iki yılda üretimini yaklaşık 500 MW arttırdı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Abu Dabi’deki Dünya Geleceğin Enerjisi Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, anlaşmanın “Adriyatik deniz yatağı boyunca 430 km uzanan ve İtalya’yı Karadağ ve diğer Balkan bölgelerine bağlayan” mevcut enerji bağlantılarını güçlendireceğini söyledi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama enerji anlaşmasını yaklaşık 1 milyar euro olarak değerlendirdi ve üç yıl içinde faaliyete geçeceğini söyledi. Anlaşmayla Arnavutluk’un Vlore limanının iki ülke arasındaki en dar nokta olan İtalya’nın Puglia bölgesine bağlanacağını açıkladı.

Rama, İtalyan şebeke operatörü Terna ve BAE Ulusal Enerji Şirketi’nin de dahil olacağını sözlerine ekledi.

Sürdürülebilirlik ve yenilikçilik arasında bir ‘denge’
Meloni, üçlü anlaşmanın İtalya’nın uzun vadeli elektrik ihtiyacını karşılamasına yardımcı olurken, BM iklim konferanslarında verilen sürdürülebilir enerji taahhütlerini de yerine getireceğini söyledi.

Yapay zeka tarafından üretilen teknolojilerden kaynaklanan talep nedeniyle enerji ihtiyacının arttığı bir dönemde fosil yakıtlardan uzaklaşmanın pragmatik bir yolu olarak övdü.

Nükleer füzyonun temiz ve güvenli enerji üretmenin bir başka yolu olabileceğini de sözlerine ekleyen Meloni, “Enerji dönüşümünün ve dijitalleşmenin geleceği, sürdürülebilirlik ve yenilikçilik arasında bir denge kurma becerimize bağlı olacaktır,” dedi.

Üçlü anlaşmanın olağan dışı niteliğini kabul ederek “en azından coğrafi açıdan uzak görünen ortaklara” dikkat çekti.

Akdeniz’de yenilenebilir enerji paylaşımı
Önemli bir petrol üreticisi ülke olan BAE, 2050 yılına kadar karbon-nötr olma sözü verdi ve 2023 yılında COP28 iklim zirvesine ev sahipliği yaptı.

BAE Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sultan al-Jaber, anlaşmanın yenilenebilir enerjinin üç katına çıkarılması hedefine ulaşılmasına yardımcı olacağını söyledi.

“BAE’nin yenilenebilir enerji alanındaki dünya standartlarındaki uzmanlığından, Arnavutluk’un bol doğal kaynaklarından ve İtalya’nın sofistike enerji piyasasından yararlanarak, Akdeniz’de yenilenebilir enerji kapasitesinin geliştirilmesi ve paylaşılması için ulusları bir işbirliğiyle birbirine bağlıyoruz,” dedi.

Masdar’ın başkanı ve günlük milyonlarca varil ham petrol üreten bir devlet şirketi olan Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin CEO’su olan Al-Jaber, COP zirvesinin başkanlığını yaptı.

Nihai anlaşmada ilk kez fosil yakıtlardan – kömür, petrol ve doğal gaz – iklim değişikliğinin nedeni olarak bahsedildi ve dünyanın bunlardan “uzaklaşması” gerektiği belirtildi.

Ilgili Haberler