İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI’NDAN SREBRENİCA SOYKIRIMI KARARINA DESTEK

İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkeler, Birleşmiş Milletler’in önerdiği ve 11 Temmuz’un Srebrenica Soykırımını Uluslararası Anma Günü olarak ilan etme kararına destek verdi.

Kararın kabulüne destek ifade eden açıklama, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin Pazar günü Gambiya’nın başkenti Banjul’da sona eren iki günlük toplantısında yapıldı.

Bosna-Hersek’in gözlemci statüsünde olduğu örgüte üye 57 ülke, örgütün onaylanması yönünde oy kullandı.

İslam İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler’den sonra en büyük örgüt olup üyeleri arasında dört kıtadan ülkeler bulunmaktadır.

Bosna’nın BM Büyükelçisi Zlatko Llagumxhija, 2 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Srebrenica kararına ilişkin nihai teklifin BM Genel Kurulu Başkanı Dennis Francis’e ve BM’deki tüm daimi misyonlara gönderildiğini duyurdu.

BM Güvenlik Konseyi, 15 Mayıs’ta Bosna-Hersek konusunda bir tartışma planladı ancak somut konunun ne olacağı ve oturumu kimin düzenleyeceği açıklanmadı.

Özgür Avrupa Radyosu tarafından görülen kararın son taslağı, BM’nin 11 Temmuz’u her yıl kutlanacak olan Srebrenica Soykırımını Uluslararası Anma Günü olarak ilan etme kararını vurguluyor.

Temmuz 1995’te Srebrenica’da Bosnalı Sırp güçleri 8.000’den fazla Müslüman erkek ve erkek çocuğunu öldürdü.

Uluslararası Adalet Divanı 2007 yılında bu suçu soykırım olarak nitelendirmişti.

Bu suçtan dolayı Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) ve yerel mahkemeler tarafından 50’den fazla kişi, toplamda yaklaşık 700 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sırp Cumhuriyeti savaş zamanı ordu komutanı Ratko Mladiç ve ardından Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç, Srebrenica soykırımı ve Bosna-Hersek’teki diğer suçlar nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı./Balkan Postası

Ilgili Haberler