Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, Türkiye’nin iadesini istediği FETÖ mensuplarının Kosova’da hala olduğunu söyledi.
Türk Büyükelçi Sabri Tunç Angılı, dün gece katıldığı bir özel televizyon kanalında, Türk Hükümeti’nin terör örgütü olarak gördüğü Hizmet Hareketi ile mücadelede Kosova Hükümeti ile etkili ve uzun vadeli bir iş birliği arayışında olduğunu, ancak teklifleriyle ilgili henüz resmi bir yanıt almadıklarını açıkladı.
Diğer şahıslar, daha doğrusu Gülen’cilerin veya FETÖ’cülerin iadesi için talep olup olmadığı sorusu üzerine Büyükelçi Angılı, Kosova kurumlarının bu konuda bilgisi olduğunu söyleyerek bunu teyit etti.
Büyükelçi Angılı “Evet, sınır dışı edilmek istenen bazı FETÖ mensupları var ve bununla ilgili kurumların resmi bilgisi var ve bunun nedeni de Türkiye’de bu kişiler hakkında Türk Mahkemesi tarafından bazı davaların açılması ve Kosova ile ilgili anlaşmaların olmasıdır” dedi.
Bu arada, iade edilmek üzere aranan kişilerin sayısı konusunda kesin bir rakam vermeyen Angılı, Türkiye’den iadeleri talep edilenlerin sayısıyla ilgili soru üzerine, “Bu bilginin bende ve Adalet Bakanlığı’nda kalmasına izin verin” dedi.
“Evet, biz kişi ve kişilere karşı mücadele etmiyoruz, bir terör örgütüne karşı mücadele ediyoruz… En önemlisi de Kosova’ya bu terör örgütünün yasadışı amaçlar için masum insanları kullandığı bilgisini vermek istiyoruz, örneğin eğitim okullarını veya dini faaliyetleri kullanıyorlar. Bu terör örgütü bu kurumları kullanıyor ve bu kurumlar aracılığıyla masum insanlar bile karanlık emellerine ulaşıyor.” diyen Angılı; bu örgütün, Türk makamları tarafından, görünüşte yasal yollara başvurmuş ancak yasadışı hedefleri olan bir terör örgütü olarak bilindiğini ifade etti.
Büyükelçi Angılı, Türkiye’nin FETÖ dahil terör örgütleriyle mücadelesinin, dini okullar üzerinden soruşturmaların yürütüldüğü, ABD dahil, tüm ülkelere odaklandığını da vurguladı.
Angılı, bu terör örgütüne karşı mücadelede Kosova Hükümeti ile etkili ve uzun vadeli bir iş birliği talep ettiğini ve bu amaçla bir çerçeve teklif ettiğini bildirdi.
Ancak Türkiye’nin Kosova’dan henüz resmi bir cevap almadığını söyleyen Türk Büyükelçisi bu çerçevenin değerlendirilmesinin zaman aldığını belirtti.
Büyükelçi Angılı”Kosova Hükümeti’ne bu eylemlere ve diğer örgütlere karşı etkili ve uzun vadeli bir işbirliğine sahip olması için bir çerçeve teklif ettik. Henüz bir yanıt almadık, ancak teklifimizi değerlendirmek kesinlikle zaman alıyor. Bu çerçeveyi geliştirdikten sonra, bu olguyla etkili bir şekilde mücadele etmenin uzun vadeli dostluğumuzla daha uyumlu olacağını düşünüyorum.” dedi.
Mart 2018’de Türk makamlarının talebi üzerine Kosova makamları altı Türk vatandaşını tutuklayarak Türkiye’ye sınır dışı etmişti.
FETÖ-cülerin Kosova’dan sınır dışı edilmelerinin Türkiye ve Kosova istihbaratlarının koordineli bir eylemiyle yapıldığı açıklanmıştı.