Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Batı Balkan ülkelerinin AB üyeliği yolunda Ukrayna’nın çabalarını örnek almasını tavsiye ederek, Sırbistan’ın Rusya ile yakınlığını eleştirdi.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı bitiminde açıklamalarda bulundu.
Batı Balkanlar bölgesinde Arnavutluk, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Kosova, Karadağ ve Sırbistan’dan oluşan 6 ülkenin dışişleri bakanlarıyla öğle yemeğinde bir araya gelindiğini belirten Borrell, Rusya’nın bölgedeki etkisi üzerine görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi.
Borrell, bu ülkelerin AB’nin Rusya’ya yönelik politikası ve yaptırımlarıyla tümüyle aynı çizgide olmaları gerektiğini değerlendirerek, “Sırbistan’ın Rusya ile yakın ilişkileri sürdürmesinin sadece AB’ye üyelik süreciyle uyumsuz olmakla kalmayıp, aynı zamanda kendi ulusal çıkarını zedelediğini söylemek istiyorum.” dedi.
Belgrad-Priştine Diyaloğu’na da değinen Borrell, “Tansiyon ve karşılıklı provokasyonlar bitmeli” dedi.
AB’nin bu bölgeye genişlemek istediğini vurgulayan Borrell, bu ülkelerin Ukrayna’nın bu yolda ilerleyişini ve yakaladığı hızı örnek almaları gerektiğini söyledi.
Borrell, Batı Balkan ülkelerine reformları hızlandırmaları ve toplumlarını AB üyeliğine hazırlamaları çağrısı yaptı.
“Hindistan’ın Rus petrolünü alması yasal”
“Hindistan’ın Rus petrolünü satın alması tamamen yasaldır. Hindistan hükümetini bu konuda hiç suçlayamam. Yaptırımlarımız sınır ötesi değildir” diyen Borrell, kendi iradesini Hindistan hükümetine veya şirketlerine empoze edemeyeceğini vurguladı.
Rafine petrol ürünü ihracatı 7 kat arttı
Borrell, AB ve Batı ülkelerinin uyguladığı tavan fiyat sayesinde Hindistan’ın Rus petrolünü daha ucuza satın aldığına işaret ederek, “Hindistan çok miktarda Rus petrolü ithal ediyor. Rus petrol ihracatının neredeyse yüzde 36’sı Hindistan’a gidiyor. Bununla birlikte Hindistan’dan Avrupa’ya rafine petrol ürünü ihracatı neredeyse 7 kat arttı” diye konuştu.
Hindistan’ın ihracat yapmasını suçlamadığını vurgulayan Borrell, “İstediklerini yapmakta özgürler. Onlara Avrupa kurallarını empoze edemem. Rafine ürünün petrolden farklı bir ürün olduğunu düşünebilirsiniz. Gerçek şu ki biz Rus petrolünü ithal etmiyoruz ama Rusya’dan gelen petrolün rafine edilmiş ürünlerini ithal ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Borrell, sonuç olarak yaptırımların çevresinden dolaşılmış olduğunu bu konuda çalışmaları sürdürdüklerini anlattı.
AB-Hindistan yaptırım gerilimi
Borrell, geçen hafta Brüksel’de gerçekleştirilen AB-Hindistan Ticaret ve Teknoloji Konseyi öncesinde yaptığı açıklamada, AB’nin Rus petrolünü rafine ederek Avrupa’ya satan Hindistan’a katı davranması ve yaptırım uygulaması gerektiğini belirtmişti.
Borrell, “Eğer Rus petrolüyle üretilen dizel veya benzin Hindistan’dan Avrupa’ya giriyorsa bu kesinlikle yaptırımların atlatılmasıdır ve üye ülkeler buna karşı önlem almak zorundadır.” ifadesini kullanmıştı.
Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar da AB mevzuatı çerçevesinde Rusya ham petrolünün Hindistan’da rafine edilmesinin ardından Rus malı muamelesi göremeyeceğini ve bunun AB yaptırımlarına tabi tutulamayacağını açıklamıştı.
Hindistan, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasıyla en fazla Rus petrolü alan ülkeler arasında yer alıyor.
Uygun maliyetli Rus ham petrolüne erişen Hindistan rafineleri Avrupa’ya rekabetçi bir şekilde ürünler ihraç ediyor.