BATI BALKANLAR’DAKİ BEYİN GÖÇÜ FIRSAT YOKLUĞU NEDENİYLE ARTIYOR

Genç beyin göçü, Batı Balkan ülkeleri Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosova ve Sırbistan için endişe verici bir sorun haline geliyor.

Genç beyin göçü, Batı Balkan ülkeleri için giderek daha da endişe verici bir sorun haline gelirken, bölgedeki altı ülke – Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosova ve Sırbistan – kendi sınırları içindeki bu olgunun hızı ve yoğunluğu nedeniyle dünyada beyin göçü liderleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Alman Marshall Fund’ın araştırmasına göre, bu ülkeler önümüzdeki yıllarda vasıflı ve eğitimli işgücünün tahmini olarak yüzde 25 ila yüzde 50’sini kaybedebilir.

Euronews’e konuşan genç Makedonlar, ülkedeki yolsuzluk seviyesinin yanı sıra fırsat ve perspektif yokluğundan dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

İngiltere’de eğitim gören Petar Barlakovski, “Hala yozlaşmış kurumlar görüyorsunuz, hukukun üstünlüğünü göremiyorsunuz, ekonomi veya eğitim açısından herhangi bir gelişme göremiyorsunuz,” dedi.

“Avrupa Birliği’nin (AB) yakın olduğunu, uzak olduğunu, 10 yıl önce olduğu gibi olduğunu göremediğinizde, insan kendine ‘bu ülkede bir gelecek var mı’ sorusunu soruyor,” diye ekledi.

Uzmanlara göre, Makedonya Eğitim Bakanlığı gençlere burs vermek için milyonlarca euro harcıyor ancak daha sonra bu burslara ilgi göstermiyor.

Gençlik Eğitim Forumu Başkanı Risto Saveski, Euronews’e yaptığı açıklamada, bakanlığın kaç öğrencinin yurtdışında eğitimini tamamladığına ve Kuzey Makedonya’ya dönüp dönmediğine dair bir kanıta sahip olmadığını belirtti.

Batı Balkan ülkeleri hızla nüfus kaybediyor.

Son 30 yılda yoğun göç nedeniyle Sırbistan vatandaşlarının yüzde 9’unu, Kuzey Makedonya yüzde 10’unu, Bosna Hersek yüzde 24’ünü ve Arnavutluk yüzde 37’sini kaybetti.

Ilgili Haberler