Kosova’nın geçici Başbakanı Albin Kurti, yeni yasama döneminde milletvekili olarak göreve başlamak üzere prosedürel istifasını sunmasına rağmen başbakanlık görevini neden sürdürdüğünü açıkladı. Kurti, anayasa ve yasalara göre mevcut hükümetin görevine yeni bir hükümet kurulana kadar devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Kurti, geçici hükümetin bugünkü toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, dün Kosova Meclisi’nin konstituive (ilk) oturumunun muhalefet ve Sırp Listesi milletvekilleri tarafından engellendiğini belirtti. “Milletvekilliği görevini resmen kabul etmeyenler, benden başbakanlıktan resmen ayrılmamı istiyor,” dedi Kurti.
Kurti, 23 Mart itibariyle hükümetin görev süresini tamamladığını, ancak ülkenin sürekliliği, güvenliği ve işleyişi için yürütmenin nöbetçi olarak görevini sürdürmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Dünkü mektupla Meclis’i bu durum hakkında bilgilendirdiğini ve başbakanlık görevinden istifa ettiğini ilettiğini söyledi.
“Bundan fazlası yapılamaz. Daha fazlası, kurumsal bir boşluk yaratmak, siyasi sorumsuzluk ve ulusal güvenliği riske atmaktır,” dedi Kurti. “Evi ev sahibisiz bırakmak yönünde ölçüsüz bir talep ve ısrardır.”
Kurti ayrıca, önceki yıllarda benzer durumlarda görevlerini sürdüren başbakanları örnek gösterdi: 2014’te Hashim Thaçi, milletvekili olarak yemin etmesine rağmen Aralık ayına kadar başbakanlık görevini sürdürmüştü. Aynı şekilde Ramush Haradinaj ve Avdullah Hoti de yeni hükümet kurulana kadar görevde kalmışlardı.
Kurti “PDK’nın Meclis’i feshedilmişken görevde kalan hükümeti, AAK’nın istifa etmişken görevde kalan hükümeti, LDK’nın yasa dışı ilan edilmesine rağmen görevde kalan hükümeti vardı. Ama dört yıllık görev süresini tamamlayan Vetëvendosje hükümeti neden hemen görevden ayrılmak zorunda olsun?” diye sordu.
Meclisin konstituive oturumu, muhalefetin Kurti’nin istifasının zamanında sunulmadığı gerekçesiyle bir rapora karşı oy vermesi sonucu yarım kalmıştı. Oturumda milletvekillerinin yemin etmesi ve meclis başkanlığı ile başkan yardımcılarının seçilmesi planlanıyordu. Meclis, Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani’ye bir mektup göndererek bir sonraki adımlara dair açıklama talep etti. Meclis oturumunun en geç perşembe gününe kadar devam ettirilmesi gerekiyor.