KATALANLAR SOYKIRIMIN YIL DÖNÜMÜ DOLAYISIYLA PARLAMENTODA BİR BİLDİRİ YAYINLAYARAK SREBRENİCA ÇİÇEĞİ TAKTI

Katalonya Parlamentosu bugün Srebrenica’daki soykırımın 29. yıl dönümü dolayısıyla Bildirge’nin kabul edilmesiyle oturumuna başladı. Açıklamayı, Srebrenica çiçeğini de takan Glòria üyesi Freixa Vilardell okudu.

Açıklamada”Bugün, 11 Temmuz 2024, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana yaşanan en büyük katliamın anısı olan, yirmi dokuz yıl önce Srebrenica’da yaşanan katliamın anısı anılıyor. Her yaştan en az sekiz bin Boşnak.  Bosna-Hersek’in Srebrenica bölgesinde Sırp ordusu tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Srebrenica katliamının, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin tespitine göre, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da hukuken kanıtlanmış tek soykırım vakası olduğu vurgulanıyor.
“Her bir kurbanı hatırlamak Avrupalıların ve Katalanların demokratik görevidir. Uluslararası toplumun saflığı ve bölgeyi ilan eden Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kuruluşların eylemsizliği olmasaydı bu trajedinin önüne geçilebilirdi. Bir “korunan bölge” olan Srebrenica ve Katalonya halkı, savaş sırasında dayanışmayı ifade etmede, mültecileri karşılamada ve Bosna-Hersek’in sivil halkını desteklemede çok aktifti ve hala başta katliam olmak üzere insanlığa karşı işlenen tüm bu suçları hatırlıyor, kınaıyor ve hatırlıyorlar. Açıklamada “Srebrenica’da soykırım” vurgusu yapılıyor.

“Nürnberg duruşmalarından sonra bir daha asla yaşanmadı ve onlarca yıl sonra yeniden soykırıma maruz kaldı” diyen Avrupa’nın sarsıldığı ve yeniden düşündüğü şu dönemde, bu trajedinin özellikle bugünle ilgili olduğunu vurguluyorlar. Siyasi çatışmalar yaratmak için komplo kuran Avrupa’yı haklı çıkarmak gerekiyor. Avrupalılar arasında sorun ancak sandık yoluyla ve demokratik ilkelerin sunduğu çerçevede çözülebilir”.

“Katalonya Parlamentosu, insan haklarının ve temel demokratik ilkelerin bilgilendirilmesi, tanınması ve desteklenmesinde bir referans noktası olma kararlılığını ifade etmektedir. Bu nedenle, bu soykırımı hatırlama ve kurbanların acısını hafifletme fırsatını kaçıramaz ve istemez. Her türlü tarihsel revizyonizm riskinin üstesinden gelmek ve uzlaşma sürecini ilerletmek için Srebrenica’yı hatırlamalı ve kurbanların anısına saygı duymalıyız. Son olarak Katalonya Parlamentosu, Katalonya’da ve her yerde gerekli demokratik hafızaya olan bağlılığını yeniden teyit ediyor. ve aynı zamanda tüm insanlar için, tüm Avrupa ve dünya halkları için barış ve özgürlüğün geleceğine.” ifadesine yer verildi.

Açıklamaya Katalonya Sosyalist Partisi, Junts, Katalonya Cumhuriyetçi Solu, Comunus Sumar ve CUP milletvekilleri tarafından destek verildi.

Ilgili Haberler