Bazı Kosovalı yetkililer, İspanyol hükümetinin Filistin devletini tanıma kararı hakkında yorumda bulunarak dolaylı olarak Madrid’i çifte standart uygulamakla suçladı. İspanya ise durumun farklı olduğunu söylüyor.
İspanya, Güney Kıbrıs, Rum Yönetimi, Yunanistan, Slovakya ve Romanya ile birlikte Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan beş Avrupa Birliği ülkesinden biri.
Kosova devletinin tanınmamasının ana nedeninin, İspanya’nın kuzeydoğu bölgesi Katalonya’nın bağımsız olma isteklerine yönelik tutumuyla ilgili olduğuna inanılıyor.
Bu bölgenin İspanya’dan ayrılmaya yönelik birçok başarısız girişimi oldu ve resmi Madrid bu hamleye şiddetle karşı çıktı.
Dışişleri Bakanlığı medya danışmanı Elena Aljarilla Cortezon, “Filistin’de durum farklı. Filistin Devleti’nin tanınması, İsrail’in toprak bütünlüğünü etkilemez, çünkü bu bölge hiçbir zaman yasal olarak İsrail Devleti’nin bir parçası olmamıştır.”
Ona göre, 28 Mayıs’ta alınan Filistin vatandaşlığının resmen tanınması kararı, uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler Şartı’nın ilkelerine ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bağlayıcı kararlarına uygundur, denildi.
Kosova’nın İspanya tarafından tanınması konusu, AB dışişleri bakanlarının 27 Mayıs’ta Brüksel’de yaptıkları toplantıda tartışıldı.
Bazı kaynaklar Radio Free Europe’a şu anda Almanya ve İspanya’dan taraflar arasında açık bir anlaşmazlık olduğunu söyledi.
Almanya, Kosova’nın tanınması konusunda “çok saldırgan” olurken, “İspanya, Kosova’nın gündemde olmadığını iddia ederek savunmada kaldı”.
İspanya’nın yanı sıra Norveç ve İrlanda da Salı günü Filistin vatandaşlığını tanıdı.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez bu sabah yaptığı açıklamada, ülkesinin Gazze Şeridi ve başkenti Doğu Kudüs olan Batı Şeria da dahil olmak üzere Filistin devletini tanıyacağını söyledi.
Taraflar anlaşmaya varmadığı sürece İspanya’nın 1967’de belirlenen sınırlarda herhangi bir değişikliği tanımayacağını söyledi./Balkan Postası