BATI’NIN SIRBİSTAN’A YÖNELİK “YUMUŞAK” YAKLAŞIMININ SONU MU GELDİ? “KAPANA KISILMIŞ BİR DEVLET BALKANLAR VE AB İÇİN SORUNDUR”

İngiliz “The Guardian” gazetesi, Sırbistan ve son seçimlerle ilgili özel bir editoryal incelemesinde, bu ülkeyi Balkanlar ve Avrupa Birliği açısından sorunlu bir ülke olarak nitelendirdi.
Sırbistan İlerleme Partisi (SNS) ile kazanan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, seçimleri övdü ve onları tarihteki “en temiz ve en adil” olarak nitelendirdi. Muhalefet ise usulsüzlükler nedeniyle seçimlerin tekrarlanmasını istiyor.

Guardian, 17 Aralık seçimlerine ilişkin uluslararası gözlemcilerin raporuna değinerek süreç “haksız koşullar altında” olarak tanımlanıyor ve “medyanın önyargısı, kamu sektörü çalışanları üzerindeki baskı ve kamu fonlarının kötüye kullanılması” nedeniyle gölgeleniyor. “Ciddi usulsüzlükler” ve oy satın alma da dahil olmak üzere gözdağı vakaları da kaydedildi. Belgrad’daki seçimlere Bosna-Hersekli Sırpların toplu halde otobüslerle götürüldüğü yönünde suçlamalar duyuldu.

“Sırbistan’da demokratik normların ve hukukun üstünlüğünün ihlali, SNS’nin on yılı aşkın bir süre önce iktidara gelmesinden bu yana giderek hızlandı; bu, 2017’den bu yana cumhurbaşkanı tarafından denetlenen bir devlet ele geçirme süreci. Siyasi içgüdüleri Milošević’te şekillenen otokratik bir milliyetçi Bu dönemde Vučić, etnik Sırpların ayrılıkçı kampanyalarının Belgrad tarafından desteklendiği Batı Balkanlar’daki anlaşmazlığı körüklemek için güç ve nüfuzunu kullanıyor.Ancak Sırbistan’ı AB’nin yörüngesine sokma ve Rus etkisinden uzaklaştırma hırsı, Batı’nın eleştirilerini Guardian makalesinde, özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana uzlaşmanın söz konusu olduğu belirtiliyor.

Ancak Guardian, Sırbistan’da yazın patlak veren ve seçimlerden sonra daha da şiddetlenen gösterilerin ardından bu yumuşak yaklaşımın yakında sona erebileceği konusunda uyarıyor. Başbakan Ana Brnabiç, Rusya yanlısı sempatinin bir işareti olarak, “gösterilerin Batı tarafından düzenlendiğine dair yeterli kanıt sağladığı” için Rusya’ya teşekkür etti.

Bölgede savaşların yeniden başlaması yönündeki tehditlerin Brüksel ve Washington tarafından daha sert bir dille karşılanması bekleniyor. Kasım ayında Vuçiç, 2024’ün Kosova ve Sırp Cumhuriyeti’ne “çok daha fazla çatışma ve huzursuzluk” getireceğini tahmin etmişti. Guardian’ın yazdığına göre, Kosova’da son aylarda sürekli gerginlikler hüküm sürerken, orada Sırp lider Milorad Dodik “Sırp birleşmesi” adına Dayton Anlaşmasını yok etme tehdidinde bulunmaktadır.

Guardian’a göre, Avrupa Yolu’nun Sırbistan’ı demokratik normlara uymaya ve komşu ülkelere zarar vermekten kaçınmaya ikna edebileceği yönündeki umutların temelsiz olduğu ortaya çıktı. Ancak Rusya’yı izole etmeye yönelik stratejik hedef (yine yerine getirilmedi), Batı’nın Vuçiç’e otoriter, milliyetçi gündemini uygulaması için yeterli alan vermeye devam ettiği anlamına geliyor.

Makale, Avrupa Birliği’nin Sırbistan’da güçlü bir ekonomik ve diplomatik kaldıraç olarak görüldüğü ancak Joe Biden yönetiminin Balkanlar’ın Moskova ve Pekin’in etkisi altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu korkusu nedeniyle bugüne kadar kullanılmadığı gerçeğiyle bitiyor.. Ancak The Guardian, Vuçiç’e tavrını değiştirmeyeceği düşüncesiyle “asi çocuk” muamelesi yapmaya devam etmenin işe yaramadığını belirtiyor.

Ilgili Haberler