Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Müdür Yardımcısı Ugochi Florence Daniels bugün “Göç Üzerine Saraybosna Diyaloğu” konferansında yaptığı açıklamada, geçen yıl Batı Balkanlar’daki göçmen sayısının 2021 yılına göre yüzde 60 arttığını söyledi.
Aynı zamanda yerel nüfusun yüzde 5’inin her yıl sosyal ve ekonomik faktörler nedeniyle bölgeyi terk ettiğini açıkladı.
Daniels, insan kaçakçılığı çevreleriyle mücadelede çabaların sürdürülmesi ve yasal kalma gerekliliklerini karşılamayan göçmenlerin menşe ülkelerine geri gönderilmesi için bir sistem kurulması gerektiğini söyledi.
Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Nenad Neşiç, Batı Balkan ülkelerinin göçle gelen tüm sorunların üstesinden gelmek için daha da birleşeceklerini söyledi.
Bölgenin jeostratejik öneminin, insani krizin yanı sıra siyasi ve güvenlik açısından da bir meydan okumayı temsil eden göçmen krizi sırasında olduğu kadar bariz olmadığını da sözlerine ekledi.
-Neşiç, Göçmen krizindeki suç, çoğunlukla yasa dışı nakliye ve insan kaçakçılığına ve aynı zamanda uyuşturucu ve silah kaçakçılığına da yansıdığını vurguladı.
Bölge ülkelerinin bu krize karşı takındıkları tavırla bir an önce Avrupa Birliği’ne girmeleri gerektiğini gösterdiğine dikkat çekti.
İsveç Göç ve İlticadan Sorumlu Devlet Bakanı Anders Hall, AB’nin İsveç dönem başkanlığının önceliklerinin başında göçün geldiğini vurgulayarak, Batı Balkan ülkelerinin güvenlibir ortamın korunması çabasında AB’nin kilit ortakları olduğunu vurguladı.
Bosna-Hersek’in AB’ye tam üye olmak için tarihi bir fırsata sahip olduğunun altını çizen yetkili, diğer üyelerin bunu almaktan mutluluk duyacakları için bu fırsatın kullanılması çağrısında bulundu.
Jahorina’daki konferansta, Kasım 2022’de Batı Balkanlar’da Sürdürülebilir Göç Yönetimi konulu Bakanlar Konferansı’nda kabul edilen Üsküp Deklarasyonundaki yükümlülüklerin uygulanmasına yönelik bir eylem planı kabul edilmelidir./Balkan Postası