Saraybosna’da vatandaşlar ve çok sayıda heyet, şehrin merkezindeki Ferhadija Caddesi’nde 26 sivilin hayatını kaybettiği katliamın 33. yıldönümünü çiçek bırakarak ve saygı duruşunda bulunarak andı.
O dönem Vase Miskina (bugünkü Ferhadija) Caddesi olarak bilinen yerde, ekmek kuyruğunda bekleyen masum sivillere yönelik korkunç bir katliam gerçekleştirildi. Saldırı, Sırp Cumhuriyeti Ordusu’nun mevzilerinden atılan bir havan topuyla yapıldı.
Hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanı sıra, Bosna Hersek Federasyonu Başkan Yardımcısı Refik Lendo, İçişleri Bakanı Ramo Isak, Saraybosna Kantonu Başbakanı Nihad Uk, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı temsilcileri, kurban yakınları dernekleri ve çok sayıda vatandaş anıta çiçek bıraktı.
Anma töreninde, Saraybosna halkının kuşatma sırasında yaşadıklarının unutulmaması ve kurbanların anısının gelecek nesiller için kalıcı bir uyarı olarak kolektif hafızada daima yaşatılması gerektiği mesajları verildi.
27 Mayıs 1992’de, Saraybosna’nın yukarısındaki Sırp Cumhuriyeti Ordusu mevzilerinden atılan havan topuyla Ferhadija Caddesi’nde hayatını kaybedenler şunlardı: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović ve Izudin Zukić.
– Saraybosna Kuşatması –
Saraybosna kuşatması, modern savaş tarihinde en uzun kuşatmalardan biri ve bir başkentin şimdiye kadarki en uzun kuşatması olarak kayıtlara geçti. 5 Nisan 1992’den 29 Şubat 1996’ya kadar toplam 44 ay (1.425 gün) sürdü. Bu süre, II. Dünya Savaşı’ndaki Stalingrad Kuşatması’ndan üç kat daha uzundu.
Saraybosna’ya günde ortalama 329 top mermisi atıldı; toplamda yaklaşık 50.000 ton ağır silah mühimmatı kullanıldı. Bu rakamlar, kuşatma boyunca şehrin maruz kaldığı yıkımın boyutlarını açıkça ortaya koyuyor.
Kuşatma sırasında 1.601’i çocuk olmak üzere toplam 11.541 Saraybosnalı hayatını kaybetti.
1992–1995 dönemindeki Saraybosna kuşatması sırasında sivillere yönelik terör eylemleri nedeniyle, aralarında Sırp Cumhuriyeti Ordusu savaş dönemi komutanı Ratko Mladić ve savaş zamanı Sırp Cumhuriyeti Başkanı Radovan Karadžić’in de bulunduğu isimler, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından müebbet hapis cezalarına çarptırıldı.
Ayrıca, Saraybosna-Romanija Kolordusu komutanı Stanislav Galić de kuşatma nedeniyle müebbet hapis cezası aldı. VRS’nin üst düzey subayları Dragomir Milošević ve Momčilo Perišić de mahkum edildi.