KOSOVA HÜKÜMETİ ASGARİ ÜCRETİ ARTIRIYOR

Başbakan Kurti, yeni maaş seviyesinin düzenli iş için saat başı 2 euro veya tam zamanlı çalışma için aylık brüt 350 euro olacağını ve asgari ücretin vergiden muaf tutulacağını söyledi. Kosova Hükümeti, son toplantısında 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren asgari ücreti 350 euroya yükseltme kararı aldı ve Zorunlu Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısını onayladı.

Hükümet toplantısında, Başbakan Albin Kurti, Asgari Ücret Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte, 13 yıllık bir bekleyişin ardından nihayet asgari ücretin resmen artırılmasının önünün açıldığını belirtti.

Kurti, Maliye, Çalışma ve Sosyal Yardımlar Bakanlığı tarafından yapılan teklifin kabul edilmesiyle, yeni maaş seviyesinin düzenli iş için saat başı 2 euro veya tam zamanlı çalışma için aylık brüt 350 euro olacağını ve asgari ücretin vergiden muaf tutulacağını söyledi.

Bu teklifin bakanlar kurulu tarafından onaylanmasının ardından, Maliye, Çalışma ve Sosyal Yardımlar Bakanı Hekuran Murati, bir basın toplantısında, asgari ücretin 13 yıldan uzun bir süredir değişmeden kaldıktan sonra artırıldığını, o dönemde asgari ücretin aylık 170 euro olarak belirlendiğini söyledi.

Murati, İş Kanunu’nun değişikliğin saatlik ücret üzerinden yapılmasını öngördüğünü, çünkü bu şekilde yarı zamanlı çalışanların maaşlarıyla ilgili sorunların ortaya çıkabileceğini belirtti.

Murati”Asgari ücret belirlemesi artık saatlik ücret üzerinden yapılmaktadır, bu da düzenli iş için saat başı 2 euro anlamına gelir ve bu tam zamanlı çalışma ile aylık maaşa çevrildiğinde, brüt olarak aylık 350 euro asgari ücret seviyesine ulaşmaktadır” dedi.

Murati, bu kararın tam olarak uygulanmasını sağlamak için, bakanlık olarak bağlı ajanslarla birlikte rutin denetimler yapacaklarını veya böyle bir durumun uygulanmadığına dair sinyaller alındığında denetimlerde bulunacaklarını belirtti.

Bu arada, Sağlık Bakanı Arben Vitia, Zorunlu Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı hakkında konuşurken, sağlık sisteminin tüm zorluklarını ve eksikliklerini analiz ettiklerini ve Kosova vatandaşlarının ihtiyaçlarına yanıt veren bir yasa oluşturmak için en iyi uluslararası uygulamaları incelediklerini söyledi.

Vitia”Bu tasarı, ülkede sağlık sigortalarının oluşturulması yolunda temel bir adımdır. Bu elbette geri döndürülemez bir süreçtir ve bu nedenle bugün, hükümet toplantısından itibaren başlıyoruz. Bu girişimle, Kosova Cumhuriyeti’nin zorunlu sağlık sigortası fonu kurulacaktır” dedi.

Vitia, bu tasarının Meclis’te kabul edilmesinin ardından sağlık sigortası katkı payının, çalışanın maaşının yüzde 3,5’i ve işverenin yüzde 3,5’i olmak üzere eşit şekilde ödeneceğini belirtti.

Kosova Hükümeti ayrıca, Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gërvalla’nın, nüfus sayımı kapsamında diaspora kaydının süresinin 31 Aralık 2024’e kadar uzatılması önerisini de kabul etti.

Bakan Gërvalla, gerekçesinde, son günlerde günlük yaklaşık 3 bin kayıt dinamizmi yaşandığını ve bu dinamizmin durdurulmaması amacıyla uzatma yapıldığını belirtti.

Kosova İstatistik Ajansı’nın ön sonuçlarına göre, yurt dışında yaşayan kayıtlı Kosovalı vatandaşların sayısı yaklaşık 600 bindir.

Ilgili Haberler