Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos, WELT TV’ye verdiği röportajda Avrupa Birliği’nin genişleme süreci hakkında konuştu ve artık Avrupa Komisyonu için bu sürecin öncelik olduğunu vurguladı.
AB’nin Ukrayna’nın üyeliğine verdiği desteği vurgulayan Kos, Batı Balkan ülkelerinin üyelik sürecinin hızlandırılması hakkında da sorulara yanıt verdi. Kos, Arnavutluk’un 2027 yılına kadar müzakereleri tamamlayıp 2030 yılına kadar üyelik statüsü kazanması için gerçekçi bir fırsatın bulunduğunu söyledi.
WELT’in “Ukrayna’ya göre daha hızlı ilerleyen bu sürece Batı Balkanlar’dan Bosna-Hersek, Karadağ veya Kuzey Makedonya gibi ülkelerin nedenli hayal kırıklığı yaşadığını göz önüne alarak, bu ülkelerin göz ardı edilmemesi için nasıl bir güvence sağlanabilir?” sorusuna Kos şöyle yanıt verdi: “Hayal kırıklığını çok iyi anlayabiliyorum. Ben bu bölgeden geliyorum. Sadece bir fikir vermek için; eğer Ukrayna, Kuzey Makedonya kadar bekleyecek olsaydı, müzakerelere ancak 2045 yılında başlayabilirdik. Bu mümkün değil. Bu, Batı Balkan ülkeleri için de geçerli; reformları uygulamaları gerekiyor. Önemli başka bir nokta daha var: Son yıllarda genişleme süreci Avrupa Komisyonu için öncelik değildi. Şimdi ise öncelik haline geldi. Üye ülkeler de bunu söylüyor. Örneğin Karadağ ve Arnavutluk çok iyi ilerliyor. Reformları yapıyorlar. Genişleme sürecini ekonomilerini dönüştürme fırsatı olarak görüyorlar ve bu sadece belirli bölgeleri değil tüm ülkeyi kapsıyor. Eğer işler böyle devam ederse, Karadağ ile müzakereleri 2026 sonunda, Arnavutluk ile ise 2027 sonunda tamamlayabiliriz. Bu, her iki ülkenin de 2030 yılına kadar yeni üyelerimiz olma ihtimalinin gerçekçi olduğu anlamına geliyor.”
Kos, yeni üyelerin kabulünde oy birliği gerekliliğinin kaldırılmasına yönelik Almanya-Slovenya önerisini de olumlu değerlendirdi: “Seçenekler farklı olabilir. Kararları nihayetinde Avrupa Konseyi verir. Almanya ve Slovenya çoğunlukla karar alınmasını kolaylaştırmak için bir öneri sundu. Artık üye ülkelerin nasıl ilerleyeceğine karar vermesi gerekiyor. Ancak bunu yapmak önemli çünkü aday ülkelere üyelik sözü verdik ve onları destekliyoruz. Üye ülkeler de gerekeni yapmalı; aday ülkeler de gerekeni yaparsa, biz de gerekeni yapmalı ve ciddi olduğumuzu göstermeliyiz,” dedi.