Birleşik Krallık’ın Bosna-Hersek Büyükelçiliği, Sırp Cumhuriyeti (RS) lideri Milorad Dodik’in, ülkesinin Bosna-Hersek’e göçmen sevk etmeyi planladığı yönündeki beyanlarını yalanladı.
“Tam olarak net olmak gerekirse, İngiltere Dışişleri Bakanı’nın Mayıs ayındaki ziyaretinde Bosna-Hersek’e göçmen gönderilmesinden hiç söz edilmedi; Saraybosna’daki Büyükelçilik’ten de bu konuyla ilgili olarak BiH makamlarıyla herhangi bir görüşme yapılmadı,” denildi.
Britanya Büyükelçiliği’nin açıklaması, 1 Temmuz’da Sırp Cumhuriyeti Narodna Skupština’sının (NSRS) toplanarak Birleşik Krallık, AB ve üye ülkelerinin Bosna-Hersek topraklarında göçmen kampı kurma girişimlerini reddeden bir deklarasyonu görüşeceği oturuma saatler kala geldi.
Söz konusu deklarasyonda, göçmenlerin “Sırp bölgelerine yönlendirildiği” iddia ediliyor; oysa Bosna-Hersek’teki dört geçici göçmen kampından hiçbiri RS sınırları içinde değil. Deklarasyon, RS hükümetini “kampların açılmasını fiilen ve kurumsal olarak engellemeye” yetkili kılıyor.
1 Temmuz 2025’te Banja Luka’da gerçekleştirilen NSRS oturumunda konuşan Milorad Dodik, göçmen karşıtı deklarasyon taslağını milletvekillerine sundu.
Mart ayında BBC, Londra yönetiminin, sığınma talepleri reddedilen göçmenleri para karşılığında Batı Balkan ülkelerine geri göndermeyi planladığı yönünde bir “white paper” (beyaz kitap) taslağı hazırladığı bilgisini aktarmıştı.
Ancak Birleşik Krallık Hükûmeti’nin Mayıs ayında parlamentoya sunduğu “göçmenlik sistemini geri kazanma” başlıklı beyaz kitapta Batı Balkanlar’a göçmen sevkiyatından hiç söz edilmiyor. Belge esas olarak Birleşik Krallık’a göçü azaltmaya, sınır kontrollerini güçlendirmeye, düşük vasıflı yabancı iş gücüne bağımlılığı kısmaya ve entegrasyonu teşvik etmeye odaklanıyor.
Büyükelçilik, Mart ayında Londra’da düzenlenen içişleri bakanları toplantısının da yalnızca yasadışı göç ve bu göçleri mümkün kılan uluslararası suç şebekeleriyle mücadele konularına ayrıldığını belirtti.
“Avrupa’nın kalkınma ve refahı için güvenlik şarttır; kıta genelinde iş birliğimizi derinleştirerek yasadışı göçten kaynaklanan güvensizliği önlemek hayati önemde. Batı Balkanlar, bu mücadelede kilit bir bölgedir ve hükümetimiz tüm bölge ülkeleriyle ikili ve çok taraflı düzeyde bu suç şebekelerine karşı hamleler yapmayı sürdürecektir,” denildi.
Son on yılda Asya ve Afrika’dan Avrupa’ya yönelen göç dalgasıyla birlikte, Banja Luka makamları çoğunlukla göçmenlerin RS topraklarında kamp kurmasına şiddetle karşı çıktı.
RS İçişleri Bakanlığı verilerine göre, bu yılın ilk beş ayında RS sınırlarında tespit edilen göçmen sayısı 126; bu, geçen yılın aynı dönemine göre dört kat daha az. Ayrıca beş yıllık dönemde göç akınının sürekli azaldığı kaydediliyor.
Bosna-Hersek’te şu anda dört geçici göçmen kabul merkezi bulunuyor: Saraybosna yakınlarında Ušivak ve Blažuj kampları ile ülkenin kuzeybatısında Bihaç’a bağlı Lipa ve Borići kampları.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, Haziran ortasında bu kamplarda 641 göçmen barınıyor; toplam kapasite 4.500’ün üzerinde. En kalabalık grup Afganistan kökenlilerden oluşuyor, tüm nüfusun yaklaşık dörtte birini onlar oluşturuyor.
BiH Güvenlik Bakanlığı’na göre, yılın ilk beş ayında ülkeye giriş yapan göçmen sayısı yaklaşık 4.000; bu da geçen yılın aynı dönemindeki 10.500 rakamının yüzde 62 altında.