Srebrenica soykırımının 30. yıldönümü dolayısıyla, Belgrad’da bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşları, sanatçılar ve vakıflar “Srebrenica soykırımını asla unutmayacağız” sloganıyla anma etkinliği düzenledi.
Bu kapsamda, Branko Köprüsü’nün altında “8372” rakamının işlendiği sembolik bir anıt taşı yerleştirildi. Bu sayı, Temmuz 1995’te katledilen Boşnakların sayısını ifade ediyor.
Anıt taşının yanında “İnsanlar insanları hatırlar” mesajı öne çıkarıldı. Katılımcılar, geçmişle yüzleşmeyi ve suçun sorumlu şekilde hatırlanmasını simgeleyen siyah kurdeleli aynalar taşıdılar.
Eylemde, Srebrenica soykırımının Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (ICTY) kesinleşmiş bir soykırım olarak tanındığına dikkat çekilerek, Sırbistan yönetimine soykırımın inkarına son vermesi ve 11 Temmuz’un BM Genel Kurulu’nun geçen Mayıs’ta kabul ettiği karara uygun olarak “Srebrenica Soykırımını Anma Günü” ilan edilmesi çağrısı yapıldı.
Sırbistan yönetimine yöneltilen temel taleplerden biri de, Srebrenica soykırımından hüküm giymiş eski Sırp Cumhuriyeti Ordusu generali Ratko Mladić’i yücelten tüm duvar resimlerinin ve yazıların kaldırılmasıydı.
İnsan Hakları Fonu’nun kurucusu Nataša Kandić, Belgrad’daki “8372” anıt taşının yanına çiçek koyması için Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’e açık çağrıda bulundu:
“Brankov Köprüsü’nün altında sivil toplum kuruluşları, vakıflar ve sanatçılar tarafından ‘İnsanlar insanları hatırlar’ sloganıyla yerleştirilen ‘8372’ Anıt Taşı’nın yanına çiçek koyması için Sırbistan Cumhurbaşkanı’nı davet ediyoruz.”