VUÇİÇ: SIRBİSTAN, DOĞU VE BATI ARASINDA BİR VEKALET SAVAŞINA SAHNE OLUYOR

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Reuters’e verdiği bir röportajda Sırbistan’ın Doğu ile Batı arasında bir vekalet savaşına sahne olduğunu söyledi.

Vuçiç, Belgrad’ın AB’ye katılma arzusu ile birlikte Rusya ve Çin ile de dengeli bağlar kurma hususunda hassas olduğunu belirtti.

Reuters, Sırbistan’ın AB üyeliğine aday olduğunu ve Sırbistan’ın en büyük yatırımcısı ve ticaret ortağının AB olduğunu belirtiyor. Reuters, Sırbistan’ın askeri tarafsızlık ilan ettiğini ancak aynı zaman da NATO ile bağlarını sürdürdürdüğünü ve üye devletlerde silah satın aldığını yazıyor. Aynı şekilde ülkenin Rus gazına bağımlı olduğunu ve Rusya ile de silah satın aldığını vurguluyor. Reuters, Sırbistan madenlerine ve altyapısına Çin’in de yatırım yaptığını yazıyor. Sırbistan’ın Rusya’nın Ukrayna işgalini BM’de kınadığını ancak Rusya’ya karşı yaptırımlara katılmadığını hatırlatıyor.

Vuçiç, ‘‘Mümkün olduğunca az yara ve yara iziyle hayatta kalmaya çalışıyoruz’’ dedi.

Kosova konusunda da konuşan Vuçiç, diyalog konusunda Priştine’deki yetkililerin ciddi olmadıklarını ancak Batı’nın desteğiyle planlarını dayatabilecklerini inandıklarını söyledi./Balkan Postası

 

Ilgili Haberler