KOSOVA’DA IT SEKTÖRÜ HER GEÇEN GÜN DAHA DA GELİŞİYOR

Kosova’da bulunan Bilgisayar ve İletişim Teknolojisi alanının potansiyelini görerek Alman şirketi “Borek Solutions” Kosova’nın başkenti Priştine’de ofis açtı.

Şirketin temsilcilerinden biri olan Paul Schmieder, Kosova’da bulunan IT alanında eğitim almış gençlerin bulunmasından, coğrafi yakınlıktan ve insanların bir çok dil konuşabilmelerinden dolayı burayı seçtiklerini ifade etti.

Paul, ‘‘Dil meselesi burda hiç sorun değil. Burada İngilizce, Almanca bazen İtalyanca ve diğer dilleri konuşabilirsiniz. Bu iletişimi çok kolaylaştırıyor. Bizim istediğimiz şey yeni nesiller, bu Almanya’da eksik. Yeni nesiller enerji ve yaratıcılık getirir’’ dedi.

Aynı şirketin Kosova dışında Hindistan’da da ofisi bulunmakta ve Almanya, İngiltere ve ABD’ye hizmet sunmaktadır.

6 Haziran’da açılan “Borek Solutions” şu anda Kosova’da 10 çalışanı bulunmakta, toplamda ise 200 kişi çalışmakta.

IT Sektörü göreceli olarak Kosova’da yeni gelişen bir sektör.

Başlangıçta ülke içi ihtiyaçları karşılayan şirketler,son zamanlarda dünyanın değişik yerlerine hizmet vermeye başladı.

Bir çok genç üniversite eğitimini bu alanda almakta bazıları ise kurslarla kendilerini geliştirmekte bu da alanın gelişmesini sağlamaktadır.

IT şirketi sahibi Jeta Zagragja Kosova’nın IT konusunda dışarıya hizmet vermede birinci olduğunu belirtti. Bunun nedeninin de bölge ülkelerinde ki gençlerin bu alanda çalışmak için daha büyük şirketlere gitmeleri ve bu konuda beyin göçü vermelerinde kaynaklandığın belirtmektedir.

Zagragja ‘Kosova, Hırvatistan, Sırbistan ve Kuzey Makedonya kadar beyin göçü vermedi ancak eğer gençler için daha kaliteli eğitim programlar geliştirlemezse Kosova bu avantajı hızlı bir şekilde kaybedebilir’’ dedi./Balkan Postası

 

 

Ilgili Haberler