BULGARİSTAN PARLAMENTOSUNDAN KUZEY MAKEDONYA’YA VETOYU KALDIRMA KARARI

Bulgaristan Parlamentosu, hükümete Kuzey Makedonya‘nın Avrupa Birliği‘ne üyelik müzakerelerinin başlamasına ilişkin vetonun  kaldırılması için yetki verdi. Parlamentodaki oylamada 170 vekil vetonun kaldırılması yönünde oy kullanırken, 37 vekil aleyhte, 21 vekil de çekimser oy kullandı.

Bu karar, Batı Balkanlar ve AB temsilcilerinin dün Brüksel’de yaptıkları toplantı sonrasında geldi. Bulgaristan’da Avrupa yanlısı siyasetçi Kiril Petkov liderliğindeki Bulgar hükümeti, 22 Haziran’da güvensizlik oylamasını kaybetmiş ve arasında Kuzey Makedonya ile yaşanan anlaşmazlığın da bulunduğu sebeplerle hükümet düşmüştü.

Avro-atlantik entegrasyon süreci uzun yıllar Yunanistan tarafından engellenen Kuzey Makedonya, isim değişikliğine gittikten sonra AB ile müzakerelere başlama öncesinde bu defa da komşusu Bulgaristan’ın vetosu ile karşılaşmıştı.

Bulgaristan, Makedon dilinin kökeninin Bulgarca olduğu, Makedonların aslen Bulgar oldukları ve Kuzey Makedonya’daki Bulgar azınlığın anayasa tarafından tanıması için ısrar ediyordu.

Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya’ya uyguladığı veto, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un AB’ye üyelik sürecinin blok halinde ilerleyişine ilişkin AB politikası nedeniyle Arnavutluk’un da ilerleme üyelik müzakerelerine başlamasına engel teşkil ediyordu. Bulgaristan’ın bu tutumu Arnavutluk ile ilişkilerin de gerilmesine neden olmuştu.

Ilgili Haberler