Pandemi sürecinde Arnavutluk’un görünmez kahramanı

Malik Hasa

“Koronavirüs dönemiydi…”Bu girişle çok fazla haber, analiz, kitap ve romanlar yazılacak. Gelecek nesillere anlatılacak bu hikâyeler çoğu zaman ilginç olarak nitelendirilecek, bazen de inanılmaz gibi görülecek.

Biz de tarihte bir dipnot olarak kalacak ve gelecek  nesillerin gururla bir not düşelim. Elbette ki bu tarihte en unutulmaz olan hekimlerdir, esasen de onlarla ilgili yeterince konuşuluyor. Ben bu sefer toplumumuzun geçirmekte olduğu bu zor günlerde unutulmuş bir şeyden söz etmek isterim.

Şöyle ki tahliye çalışması yapmak isteyen, vatandaşlarını ana yurda getirmek isteyen bir devlet düşünün. Pandeminin evlerinden uzakta bulan, hazırlıksız yakalayan ve hiç bir imkânı olmayan vatandaşlarını anavatana getirip aileleriyle buluşturmak ve onları kurtarmak istediğini düşünün. Bunu yapmak isteyen fakat bunu yapacak gücü olmayan bir devleti düşünün… Herkes sınırlarını kapattı, olağanüstü hal ilan etti ve sadece kendilerini düşündüler… Tam da herkes inancak kendisi için düşüneceği büyük mahşer günü gibi…

Tam da bu pandemi döneminde küçük bir ülke olan ve fazla imkânı olmayan Arnavutluk’a kırmızı-siyah logosunu bulunduran ve omuzlarında gururla bayrağımızı taşıyan AirAlbania Havayolu Şirketi yardımına ulaştı. Eski ve sadık bir dost olanTürkiye’nin kıymetli yardımı olan bu şirket Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ısrarı ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın çalışması ve inadı sonucu kuruldu. Aslında diyebiliriz ki Türk sadakati ve Arnavut inadı Arnavutlara çok kıymetli bir hediye verdi: Zor zamanların kahramanını.

Tarihteki bu değerimize gerekli önemi vermemek ve hak ettiği ilgiyi göstermemek elde değil. Geleceği öngöremeyiz, ama şu an olan biteni görüyoruz. Bu şirketin başarılı olup olmayacağını bilemeyiz, her ne kadar tümArnavutlar başarılı olmasını dileseler de, ancak şunu biliriz ki bu havayolu şirketi gerçekleştirdiği tahliyelerle çok sayıda Arnavut ailenin yüreğini ısıttı. Dünyanın bir çok yerinden yapılan uçuşlar Arnavutları ailelerinin yanına getirdi. Bu kadarla da yetinmedi, kırmızı-siyah logosunu taşıyan uçaklar Covid-19’a karşı verilen mücadelede yardım eden ve belirleyici olan tıbbî yardımları ve çok sayıda malzemeyi taşıdılar.

Elbette bu ülke acı, umut, iyisi ve kötüsüyle bu zor zamanları hatırlayacak, ancak kendisine ait bir şeyle de gurur duyması mümkün olacak: Arnavutluk’un havayolu şirketi AirAlbania…

 

Ilgili Haberler