İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN ARDINDAN BOSNA HERSEK’TEN NATO ÇIKIŞI: RUSYA BİZİ AÇIKÇA TEHDİT EDİYOR

İsveç ve Finlandiya’nın ardından Bosna Hersek yönetimi de NATO’ya katılım için harekete geçti. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, konuya ilişkin açıklamasında Rusya’nın Bosna Hersek’i açıktan tehdit ettiğini vurguladı. Ülke içindeki entitelerden Sırp Cumhuriyetinin ayrılıkçı çıkışlarının son bulması için çağrıda bulunan Dzaferovic, ülkesinin NATO ve Avrupa Birliği üyelik yolunda başarıyla ilerleyeceğini vurguladı.

Bosna Hersek, NATO’ya katılım için istekli olduğunu ifade etti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşen Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, düzenlenen basın toplantısında bir dizi açıklamada bulundu. Dzaferovic, Bosna Hersek’in 2005’te NATO üyesi olma isteğini dile getirdiğini anımsatarak, “2009’da Üyelik Eylem Planı’na başvuruda bulunduk ve hala o konumdayız. Bosna Hersek’te NATO yolunu yavaşlatan siyasi sorunlar mevcut.” değerlendirmesini yaptı.

“RUSYA’DAN BOSNA HERSEK’E AÇIK TEHDİT MEVCUT”

Öte yandan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, konuya ilişkin açıklamasında Rusya’nın Bosna Hersek’i açıktan tehdit ettiğini vurguladı. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı, “Rusya tarafından Bosna Hersek’e açık tehdit mevcut. Rusya’nın Saraybosna Büyükelçisi, Bosna Hersek’in NATO üyeliğinde ısrarcı olmasının olumsuz sonuçlar doğuracağını söylüyor. Biz NATO yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz.” dedi.

Ülke içindeki entitelerden Sırp Cumhuriyetinin ayrılıkçı çıkışlarının son bulması için çağrıda bulunan Dzaferovic, ülkesinin NATO ve Avrupa Birliği üyelik yolunda başarıyla ilerleyeceğini vurguladı. Dzaferovic, Develt Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik’in ayrılıkçı söylemlerine de göndermede bulundu. Başkan, “Tek taraflı yapılacak bir eylemle bugün sahip olduklarımızı yıkmak mümkün değil. Bu sadece Bosna Hersek’teki barış ve istikrarı zarara uğratır. Bosna Hersek’e saldıranlar geçmişten ders almalı ve bizim güçlü olduğumuzu unutmamalı.” ifadelerini kullandı.

Ilgili Haberler