K.MAKEDONYA’DA YENİ BİR SİYASİ KRİZ, MUHALEFET MECLİSİ BLOKE EDECEĞİNİ AÇIKLADI

Kuzey Makedonya muhalefet partisi VMRO-DPMNE, olağanüstü seçimlere gidilmemesi durumunda meclis çalışmalarını engelleyeceğini açıkladı.

Muhalefet partisi lideri Hristijan Mickoski, ülkenin bulunduğu ekonomik, sosyal ve siyasi krizden çıkmasının sadece seçimlerden geçtiğini belirtti.

Mickoski, ‘‘Biz parti olarak, iktidarı seçimlere gitmesi için her türlü yolu kullanacağız. Meclisi bloke etmekle başlayacağız. Vatandaşlar için herhangi bir yardım veya maaşların artırılması hariç diğer her türlü çalışmayı engelleyeceğiz. Diğer bütün çalışmaları VMRO-DPMNE tarafından engellenecektir’’ dedi.

Mickoski, hükümetin her türlü meşruiyetini kaybettiğini idda ediyor. Yapılacak olan parti toplantısında meclisi bloke etmeyi önereceklerini belirtti.

Aynı şekilde olağanüstü seçimleri Arnavut muhalefet partileri Arnavutlar için İttifak partisi ve Besa hareketi de talep ediyor.

Arnavutlar için İttifak partisinin yaptığı açıklamada ‘‘Meclisin çoğunun meşruiyeti yok. Bu hükümet Zoran Zaev’in istifasından sonra değişik kombinasyonlar oluşturularak kuruldu. Meşruiyet ise halk tarafından sağlanır, bu yüzden bir an önce seçimlere gidilmesini talep ediyoruz’’ ifadeleri kullanıldı.

İktidarda olan Sosyal Demokrat Birliği, muhalefetin bu talebinin özellikle VMRO DPMNE’nin açıklamalarının, özellikle ekonomik krizle karşı karşıya kalınan bu dönemde çok zararlı olduğunu değerlendiriyor.

Sosyal Demokrat Birliği (LSDM) yaptığı açıklamada ‘‘Büyük bir kriz dönemindeyiz ve halkın en fazla çıkarları için yasalarının onaylanması gereken bir dönemde Mickoski,engel çıkarmaktadır. Zaten VMRO DPMNE’den başka bir şey beklenemez. Onlar hala aynı yolda devam ediyor ve ülkeyi bloke etmeye çalışıyorlar’’ ifadeleri kullanıldı.

LSDM, her türlü yapıcı ve iyi önerilere açık olduklarını açıklayarak, şahsi ve parti çıkarları için suni kriz yaratanları da kınadıklarını belirttiler. Başbakan Dimitar Kovaçevski tarafından yönetilen LSDM Mickoski’nin ve VMRO DPMNE’nin ülkeye zarar vermesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

Entegrasyon için Demokratik Birliği (BDI) VMRO DPMNE’nin talep ettiği seçimlere karşı olduklarını bildirdi. BDI partisi seçimlerin ancak 2024 Nisan ayında Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte yapılabileceğini belirtti.

BDI partisi sekreteri, olağanüstü seçimlerin ülkeye hizmet etmeyeceğini bunun sadece bölgeyi istikrarsızlaştırmak isteyen odaklara hizmet edeceğini belirtti.

Dimitar Kovaçevski hükümeti, 31 Ekim 2021 yerel seçimlerinde başarısız olduktan sonra başbakan Zoran Zaev’in istifa etmesi ile kuruldu.

Kuzey Makedonya’da son parlamento seçimler 15 Temmuz 2020’de gerçekleştirildi./Balkan Postası

 

 

Ilgili Haberler