KOSOVA CUMHURBAŞKANI OSMANİ: “BARIŞA ULAŞABİLMEK İÇİN DURMAKSIZIN ÇALIŞIYORUZ”

Antalya NEST Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve Anadolu Ajansının (AA) “Global İletişim Ortağı” olduğu ADF kapsamında ve TRT World sunucularından Maria Ramos moderatörlüğünde düzenlenen panele, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama konuşmacı olarak katıldı.

Cumhurbaşkanı Osmani, Ukrayna ve diğer bölgelerde yaşananların barışın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğine işaret ederek, barışa ulaşılmasının ve bunu muhafaza edebilmenin hayati olduğunu kaydetti.

Osmani, “Ülkemiz ile dünya çapındaki ortak ve müttefiklerimizle, bölgemiz ve bölgemizin ötesinde barışa ulaşabilmek için durmaksızın çalışıyoruz.” dedi.

Ukrayna ve mevcut savaşın masum insanları etkilediğine vurgu yapan Osmani, bölge üzerindeki endişenin giderek arttığını söyledi.

Osmani, “Son 10 sene içerisinde kimi alanlardaki endişelerimiz katlanarak artmakta. Bunlarla birlikte gerginlikler ve istikrarsızlık yaratma çabası devam ederken biz de, bütün kapasitemizle bunların önüne geçmeye çalışıyoruz. Şu zamana kadar başarılı olduk ama barışı cepte garanti görmemeliyiz. Gece gündüz el ele vererek, odağımızı hegemonya üzerine değil, barışın üzerine, otokrasi değil demokrasi üzerine çekmeliyiz. Bu herkese fayda sağlayacaktır. Barış, sadece savaş yokluğu veya çatışma yokluğu demek değildir. Barış, temsil ettiğiniz insanlar için eşit fırsat yaratmaktır.” diye konuştu.

Kosova’nın AB’ye üye olmak için gerekli yükümlülükleri yerine getirdiğini belirten Osmani, AB ile aynı değerleri paylaştıklarını ve adaylık statüsüne kısa süre içerisinde ulaşmalarının kendilerine fayda sağlayacağını belirtti.

Ilgili Haberler