ABD VE AB ÖZEL TEMSİLCİLERİNDEN ”SIRP BELEDİYELER BİRLİĞİNİ” KURMASI İÇİN KOSOVA’YA BASKI

ABD’nin Batı Balkanlar özel temsilcisi Gabriel Escobar Batı Balkanların AB için bir tehlike değil olağanüstü bir imkan olduğunu belirtti.

Kosova başbakanı Albin Kurti ile görüşmesinden sonra Escobar, yaptığı basın toplantısında, Kosova ile Sırbistan arasında ki diyalogun Kosova’yı AB’ye ve trans Atlantik kurumlarına daha fazla yaklaştıracağını ifade etti.

Escobar, ‘‘Kosova ve bölgeyi biz olağanüstü bir imkan ve olağanüstü bir enerji olarak görüyoruz. Siz ekonomik, tarihi ve kültürel olarak Avrupalısınız. Biz Avrupalı meslektaşlarımızla Batı Balkanları AB’ye almaları için çok çalıştık. Onlara batı Balkanları bir tehlike olarak değil bir imkan olarak görmelerini söyledik’’ ifadelerini kullandı.

Aynı şekilde ‘‘Bu anlamda herkesin Batı Balkanları gelecekte potansiyel AB üyesi olarak görmesini istiyoruz. Aynı zamanda bu ülkelerin aralarında barıl içerisinde, üretken olmalarını bekliyoruz. Bütün bunlar için ana umudumuz diyalogdur’’ dedi.

Escobar, AB Kosova Sırbistan diyalogu temsilcisi Lajçak ile Pazartesi günü 5 günlük Balkan turuna başladı. Bu turda Sırbistan ve Kosova’ya diyalogu devam ettirin mesajı verilecek.

Escobar, diyalog hakkında konuşurken diyalog sürecinin Washington tarafından desteklendiğini belirtti.

Escobar, ‘‘Diyalogu biz tam olarak destekleyoruz ve bu süreç AB tarafından yürütülmeli çünkü bu Avrupa ile alakalı olan bir konu. Siz AB’ye doğru giderken aynı zaman da ABD’nin yakın ortağı ve dostusunuz. Çünkü bu ortaklık trans atlantik kurumlarına doğru size yönlendirmektedir’’ dedi.

AB temsilcisi Lajçak basına yaptığı açıklamada bu ortak ziyaretin AB ile ABD’nin Kosova Sırbistan diyalogu için aralarında ne kadar sıkı çalıştıklarını göstergesidir dedi.

Lajçak ‘‘Bu ziyaretin bizim gelecek haftalar ve aylar için var olan planlarımız için tartışma olanağı sağladığı için memnunum’’ dedi.

Aynı şekilde Lajçak bu ziyaretin Kosova ve Sırbistan’ın gelecekte neler beklediği ve süreci nasıl ileri taşıyacakları için bir ayna tutacak.

Diplomatların bu ziyareti 2021 Temmuz ayından itibaren Kosova ve Sırbistan tarafından hiç bir tur görüşmenin olmamasından kaynaklanmaktadır.

Kosova başbakanı Albin Kurti, Kosova’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün hiç kimse tarafından çiğnenmemesi konusunda görüş birliğine varıldığını beyan etti.

İki diplomat Kosova’da kaldıkları sürece diğer uluslararası kurum temsilcileri ile de görüşecekler.

Ziyaret boyunca en fazla konuşulacak olan konulardan birinin Sırp Belediyeler Birliği olması bekleniyoru.

ABD’nin Kosova büyükelçisi Jeffrey Hovenier, ABD’nin Kosova hükümetine bu Belediyeler Birliğinin nasıl uygulanacağı konusunda modeler sunduğunu belirtti. Kosova hükümetinin bu modelleri incelediği belirtildi.

Hovenier, o modellerin detaylarını açıklamadı,Cumhurbaşkanı Osmani ise ‘‘devleti fonkisyonel durumdan çıkaracak olan tüm modelleri’’ red ettiklerini belirtti.

Osmani ‘‘ Genişletilmiş özerklik veya yürütme yetkisi olan Belediyeler Birliği modelleri hiç bir zaman Kosova Cumhuriyeti hükümetine sunulmamıştır’’ dedi.

Aynı şekilde Osmani ‘‘Asıl sorun Kosova Cumhuriyetinin daha önce ki yetkililerinin imzaladıkları zararlı anlaşmalardır’’ dedi. /Balkan Postası

 

 

Ilgili Haberler