İSPANYOL BM ASKERİ BOSNA’DA SAVAŞTA FOTOĞRAF ÇEKİLDİĞİ ÇOCUĞU 20 YIL SONRA BULDU

Mostarlı Haris Rama 1993’te sekiz yaşında iken BM askeri olarak görev yapan İspanyol Andrés Peláez bir fotoğraf çekildi.

Mostarlı Haris, fotoğrafı internette gördüğünü ve fotoğrafı gördükten sonra duygulandığını belirtti. Çünkü 1993’te BM askeri ile fotoğraf çekilen kişi bendim. O zamandan bugüne kadar yıllar geçmesine rağmen yeniden o günleri hatırladık. Fotoğrafı gördükten hemen sonra kendisine ulaştım o da kamerayı açmamı istedi kendisiyle görüştük. Bu yaz kendisini Mostar’da ağırlamayı dört gözle bekliyorum.

İspanyol askerinin bizim için endişelendiğini gördük. Hemen bize nasıl olduğumuzu herhangi bir şeye ihtiyacımızın olup olmadığını sordu.

‘’Bizi çocukları gibi gördüğünü ve yıllardır bizi aradığını söyledi. Gerçek isimlerimizi, hayatta olup olmadığımızı, nerede olduğumuzu ve ne yaptığımızı öğrenmek istiyordu. 2018’de Mostar’a geldiğini ama fotoğraflardan kimsenin bizi tanımadığını ve bizi bulamadığını söyledi. Şans eseri internette fotoğrafları koyduğunu ve orada birbirimizi bulduk. Bosna’daki durumu yakından takip ettiğini ve beni ailemle birlikte İspanya’ya davet etti çünkü tekrar travma yaşamamızı istemiyor. Ancak biz Mostar’da durumun iyi olduğunu ve endişelenecek bir şey olmadığını söyledik.

Ayrıca Titova caddesinde savaş zamanında BM araçlarının gelip bizlere şeker, elmaz veya muz getirdiği zamanları yad ettik.

‘‘Onu istediği kadar gelip misafirim olmasını söyledim. Mostar’ı ve tüm güzellikleri ona göstermek istiyorum. Savaşta, hareket alanımız sadece iki yüz metre iken o bize bir sürü şey getirdi. Onun için ne yapsam bize yaşattığı sevinci ona ödeyemem.’’

İspanyol askeri, Bosna’da görev yapan diğer arkadaşlarıyla hala konuştuklarını ve bazı arkadaşlarının Bosna’da gördüklerinden dolayı kabus yaşadığını itiraf etti.

‘‘İspanyol askeri yaşadığı bir sahneyi anlattı. Bir el bombası patladığında bir çocuğun ayağının koptuğunu anlattı. Hala Bosna ile ilgili endişelerinin olduğunu gördüm. İnsanları ve Bosna Hersek’i kim seviyorsa o bizim en iyi arkadaşımızdır, bu konuda her ikimiz de hemfikirdik’’ dedi.

Fotoğraftaki ekip emekli İspanyol askeri ile bir araya gelecek. Mostar’da çekilen bu fotoğrafta Haris Behram emekli İspanyol askeri ve Haris’in kuzeni, itfaiyeci Almir Behram bulunuyor.

 

Ilgili Haberler