SIRBİSTAN’DA GERÇEKLEŞECEK OLAN REFERANDUMLA ALAKALI ABD’DEN KOSOVA HÜKÜMETİNE BASKI

ABD Sırbsitan’da bu hafta sonu gerçekleşecek olan referandumla alakalı Kosova’ya çağrıda bulundu.

ABD, QUİNT ülkelerinin konuyla alakalı yaptığı açıklamayı tekrarlayarak Sırp vatandaşların referandumda oy hakkını kullanabilmeleri için Kosova’ya çağrı yaptı.

ABD’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi.

‘‘Kosova hükümetinin geçmiş uygulamalarda olduğu gibi, Sırp vatandaşların Sırbistan seçimlerinde ve referandumunda oy kullanması ve AGİT’in oyları toplaması işlemine izin vermemesini esefle karşılıyoruz. Biz, Kosova hükümetine Sırpların oy kullanma haklarına izin vermesi için çağrı yapıyoruz’’ ifadeleri kullanıldı.

Çağrının tam metni:

Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, ABD ve AB 16 Ocak’ta Sırbistan’da yapılacak olan anayasa değişikliği referandumunu destekliyoruz. Bu adım adalet sisteminin bağımsızlaşmasına ve devletin etkisinin artmasına ve şeffaflığın oluşturulmasında anahtar rol oynayacaktır. Bu anayasa değişikliği referandumunun Sırbistan’ın Avrupa standartlarına yaklaştıracağına inanıyor ve Sırbistan’ın AB üyesi olmasını destekliyoruz.

Biz nerede olursa olsun Sırp vatandaşlarının bu süreçte oy kullanmasını teşvik ettik. Kosova hükümetinin geçmiş uygulamalarda olduğu gibi, Sırp vatandaşların Sırbistan seçimlerinde ve referandumunda oy kullanması ve AGİT’in oyları toplaması işlemine izin vermemesini esefle karşılıyoruz. Biz, Kosova hükümetine Sırpların oy kullanma haklarına izin vermesi için çağrı yapıyoruz.

Kosova ve Sırbistan hükümetlerinden tansiyonu yükseltecek retoriklerden kaçınmalarını ve AB’nin kolaylaştırıcılığında devam eden diyaloga yapıcı bir şekilde yaklaşmaları konusunda çağrı yapıyoruz. Her iki hükümetin de bölgenin AB yolunu açan ve bölge istikrarını yükselten anlaşmalar konusunda ilerleme kaydetmelidir. /Balkan Postası

 

Ilgili Haberler