TİKA, BOSNA HERSEK’TEKİ ZENİCA CEZAEVİNDE DİKİŞ ATÖLYESİ AÇTI

TİKA, Balkanlar’da hayata geçirdiği projelerde bir ilke imza attı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Bosna Hersek’in Zenica kentindeki kapalı tip cezaevinde kurulan dikiş atölyesinin açılışını yaptı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA), 26 Ekim 2021 tarihinde Bosna Hersek’in Zenica kentindeki kapalı tip cezaevinde kurulan dikiş atölyesinin açılışı yapıldı. Yüz kişinin çalışabileceği kapasitedeki dikiş atölyesi projesiyle mahkumların iş edinme becerilerinin artırılmasının hedeflendi. TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, yaklaşık 600 mahkumun kaldığı Zenica’daki kapalı tip cezaevindeki açılışta yaptığı konuşmada, TİKA’nın 60 ülkede 62 ofis ile faaliyet gösterdiğini ve yılda 2000 ve son 19 yılda 30 binden fazla proje uyguladığını belirtti. Çevik, açılışı yapılan atölyenin hem ekonomi hem de eğitim yönünden önemli olduğuna dikkat çekti.

TİKA’DAN BALKANLAR’DA BİR İLK!

Öte yandan Çevik, dikiş atölyesinin TİKA’nın Balkanlar’da hayata geçirdiği bu anlamdaki ilk proje olduğunu kaydederek, hayallere ve umutlara kelepçe vurulamayacağını, her karanlık geceden sonra güneşli bir günün doğduğunu, kader kurbanlarının sabırlı olmaları ile zorlukları proje ve programlarla birlikte aşacaklarını ifade etti. Ayrıca Balkanlar’da hayata geçirilen eğitim projeleri ile inşa edilen okullarda yılda 200 bin gencin eğitim gördüğünü dile getiren Çevik, okullara kurulan eğitim atölyeleri ile dezavantajlı çocukların da topluma ve üretime kazandırıldığını, inşa edilen hastanelerde yılda 1 buçuk milyon insanın şifa bulduğunu anlattı. Diğer taraftan ekonomik yatırımlar ile de yüzlerce aile ve binlerce insanın üretime katıldığını kaydeden Çevik, “Bu proje ile seçenekler arttırılmış bir buçuk asırlık cezaevinde geleceğe yönelik umutlar doğmuştur” diyerek dikiş atölyesini kullanacaklara başarılar diledi.

TÜRKİYE BOSNA HERSEK’TE BİNLERCE PROJE İLE HALKA YARDIM SAĞLADI

Cezaevi Müdürü Redzo Kahric ise dikiş atölyesinde çalışacak mahkumların hem kendilerine hem de ailelerine faydalı olacaklarını söyleyerek, “TİKA’nın yardımıyla 60 adet dikiş makinemiz var. Mahkumlar burada cezaevi kıyafeti, maske ve benzeri eşyalar dikecek.” şeklinde konuştu. Zenica Doboj Kantonu Eğitim Bilim Kültür ve Spor Bakanı Spahija Kozlic de Türkiye’nin Bosna Hersek’te yürüttüğü binlerce projeyle, ülke halkına yardım sağladığına değinerek bu projelere devam edileceğini bildirdi.

Ilgili Haberler